Ekkehard I od Meissena

Ekkehard (cca. 960 - 30. april 1002) bio je njemački plemić, odnosno markgrof Meissena i osnivač loze Ekkehardinera koja je dominirala Meissenom do 1046.

Poticao je iz porodice tirinških plemića, a otac mu je bio markgrof Gunther od Merseburga. Nakon što su saksonski plemići doživjeli niz poraza u borbi sa slavenskim plemenom Ljutića na istoku Njemačke, kralj Oton III ga je 985. imenovao za markgrofa. Kasnije je izabran za vojvodu Tiringije. Kao vjerni Otonov podanik se borio protiv njegovog suparnika, bavarskog vojvode Heinricha II te Heinrichovog saveznika, češkog kneza Boleslava II.

Kada je u januaru 1002. Oton III umro bez nasljednika, Ekkehard je pokušao preuzeti krunu, nastojeći iskoristiti slabost pokojnikovog rođaka, mladog bavarskog vojvode Heinricha. U tu je svrhu organizirao skupštinu njemačkih plemića u Kaiserpfalzu (carskoj palači) u Werli; na njoj je Heinrich, međutim, preko svojih rođaka - opatica Adelheid I od Quedlinburga i Sophie od Gandersheima - uspio osigurati svoj izbor. Nedugo potom Ekkehard je ubijen u selu Pöhlde u današnjoj Donjoj Saksoniji.

Njegova smrt je izazvala spor između poljskog kralja Boleslava I Hrabrog, koji je temeljem braka za njegovu kćer Odu nastojao izboriti meissensku markgrofoviju, te Ekkehardovog mlađeg brata Gunzelina; car Heinrich je spor kasnije riješio podjelom teritorija između njih dvojice.

Imao je nekoliko djece, a dva sina - Herman i Ekkehard II su ga kasnije naslijedila na mjestu markgrofa.

Literatura uredi

  • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.
  • Thompson, James Westfall. Feudal Germany, Volume II. New York: Frederick Ungar Publishing Co., 1928.
  • Bernhardt, John W. Itinerant Kingship and Royal Monasteries in Early Medieval Germany, c. 936–1075. Cambridge: Cambridge University Press, 1993.
Prethodi:
Rikdag
Markgrof Meissena
985–1002
Slijedi:
Gunzelin