Little Women (film, 1933)

Little Women

Katharine Hepburn (lijevo) i Joan Bennett (desno) u sceni filma
Režija George Cukor
Producent Merian C. Cooper
Scenario Victor Heerman
Sarah Y. Mason
Predložak Little Women; autor:
Louisa May Alcott
Uloge Katharine Hepburn
Joan Bennett
Jean Parker
Frances Dee
Muzika Max Steiner
Fotografija Henry W. Gerrard
Montaža Jack Kitchin
Studio RKO Radio Pictures
Distribucija RKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
16. novembar 1933 (1933-11-16)
Trajanje 117 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 424.000 $[1]
Bruto prihod $2,000.000[1]

Little Women (sh. Male žene) je američki crno-bijeli snimljen 1933. godine u režiji Georgea Cukora. Po žanru je drama, a predstavlja prvu adaptaciju popularnog istoimenog romana za djecu Louise May Alcott. Radnja je smještena u grad Concord u državi Massachusetts za vrijeme građanskog rata i prati život porodice March, odnosno četiri kćeri čiji se otac otišao boriti na strani Sjevera, prvenstveno kroz prizmu njihovog odrastanja i suočavanja s izazovima koje donose ljubav i briga o porodičnom domu.

Little Women je, usprkos naizgled jednostavnoj priči, bio izuzetno skup i ambiciozan projekt, koji se snimao godinu dana i na kome je sudjelovalo nekoliko hiljada ljudi. Najveći dio troškova je otišao na detaljnu rekonstrukciju kostima i rekvizita sa sredine 19. vijeka, kao i doma same autorice romana. Na kraju je Little Women postigao izuzetan komercijalni uspjeh, postavši jednim od najvećih hitova 1934. godine. Bračni par Victor Heerman i Sarah Y. Mason je za scenario nagrađen Oscarom.

Današnji kritičari uspjeh filma tumače spretnom režijom Georgea Cukora koji je, radeći sa zvijezdama kao Katharine Hepburn i Joan Bennett, stekao reputaciju "ženskog režisera". Velikom dijelu američke publike tog doba su, s druge strane, imponirale i konzervativne i porodične vrijednosti, odnosno izostanak "problematičnih" sadržaja karakterističnih za tzv. predkodovski Hollywood.

UlogeUredi

U filmu (ali bez imena na špici) također nastupaju Bonita Granville, Olin Howland i Lily Lodge.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Richard Jewel, 'RKO Film Grosses: 1931-1951', Historical Journal of Film Radio and Television, Vol 14 No 1, 1994 p55

Vanjske vezeUredi