Lila Kedrova (rus. Лиля Кедрова, 9. listopada 1918.-16. veljače 2000.), francuska glumica ruskog podrijetla, dobitnica Oscara za najbolju sporednu glumicu (1964. godine).

Lila Kedrova
Lila Kedrova 1965. godine
Biografske informacije
RođenjeElizaveta Nikolajevna Kedrova
9. 10. 1918.
Petrograd, Sovjetska Rusija
Smrt16. 2. 2000. (dob: 81)
Sault-Saint-Marie, Ontario, Kanada
Znamenite uloge
Madame Hortense u Grk Zorba

Biografija uredi

Kedrova je odrasla u Petrogradu (današnjem Sankt Peterburgu), odakle je krajem 1920-ih s roditeljima emigrirala u Pariz. Tijekom emigracije, svi njezini dokumenti su izgubljeni ili zaplijenjeni od sovjetskih vlasti.

Prvu zapaženiju ulogu je ostvarila 1956. godine u filmu Calle Mayor (Glavna ulica), španjolskog redatelja Juana Antonija Bardema (strica Javiera Bardema). Nakon desetljeća etabliranja na europskoj filmskoj sceni, debitirala je u Hollywoodu ulogom prostitutke u filmu Grk Zorba. Nezaboravna uloga Madame Hortense, uz glavne zvijezde filma Anthonyja Quinna i Irene Papas, donijela je Kedrovoj Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za 1964. Sljedeće godine snimila je još jedan film na engleskom jeziku, A High Wind in Jamaica. Pojavila se i u Hitchcockovoj Poderanoj zavjesi. Uz nekoliko uloga na televiziji i u europskim filmovima, nastupila je 1983. u brodvejskom mjuziklu "Grk Zorba". Kraj života je dočekala u svom ljetnjikovcu u kanadskom Sault Ste. Marie, gdje je umrla 16. veljače 2000. nakon višegodišnje borbe s Alzheimerovom bolešću.

Vanjske poveznice uredi