Calle Mayor

španski kino-poster
Režija Juan Antonio Bardem
Producent Cesáreo González
Scenario Juan Antonio Bardem
Uloge Betsy Blair
José Suárez
Muzika Isidro B. Maiztegui
Joseph Kosma
Fotografija Michel Kelber
Montaža Margarita Ochoa
Distribucija Suevia Films
Datum(i) premijere
1956 (1956) (Venecija)
Trajanje 99 min.
Zemlja  Španija
 Francuska

Calle Mayor (sh. Velika ulica ili Glavna ulica) je špansko-francuski crno-bijeli film snimljen 1956. u režiji Juana Antonija Bardema. Po žanru je drama, a temelji se na komadu La señorita de Trévelez Carlosa Arnichesa. Protagonistica (koju tumači američka glumica Betsy Blair) je 35-godišnja usidjelica koja živi u malom gradiću i koju grupa žitelja iz dosade odluči učiniti predmetom okrutne šale. Radnja prikazuje kako se jedan od njuh (koga glumi José Suárez) pravi da je zaljubljen u nju.

Za Blair, koja je prethodne godine tumačila sličnu ulogu u hvaljenom Martyju, Calle Mayor je predstavljao prvi nastup u evropskom filmu. Bardem je, pak, za jedan od likova namjerno koristio ime Federico Sanchez, a što je bio konspirativni pseudonim njegovog prijatelja Jorgea Sempruna, aktivista tada zabranjene Komunističke partije Španije. Calle Mayor je dobio niz nagrada na festivalima.

Kada je nekoliko godina kasnije Bardem snimio temom i mjestom radnje sličan film Nunca pasa nada, kritičari su ga posprdno nazvali Calle Minor (sh. Mala ulica).

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi