Li Cheng (dinastija Tang)

Li Cheng (李程) (761?-837?[1]), kurtoazno ime Biaochen (表臣), formalno Vojvoda Miao od Pengyuana (彭原繆公), bio je kineski velikodostojnik u službi dinastije Tang, koji je kao kancelar služio cara Jingzonga.

Bio je daleki potomak Li Shenfua (李神符), princa od Xiangyija, rođaka cara Gaozua, osnivača dinastije. U carsku službu je godine 796. a potom služio kao jiedushi (vojni guverner) u nekoliko provincija, prije nego što je 804. došao u prijestolnicu Chang'an. Za vrijeme vladavine cara Xianzonga je služio pod generalom Han Hongom u borbi protiv gospodara rata Wu Juanjija. Mjesto kancelara je dobio godine 824. nedugo nakon Jingzongovog stupanja na prijestolje. Na tom mjestu je nadzirao obnovu grobnica. Smijenjen je 826. nakon čega je služio bio kao provincijski guverner, bilo kao jedan od ministara u prijestolnici.

Izvori i napomene uredi

  1. Ni biografije Li Chenga ni službene historije dinastije Tang u Knjizi Tanga i Novoj knjizi Tanga izričito ne navode godinu Li Chengove smrti, ali navode da je 837. posljednji put dobio službeni čin i neposredno nakon toga umro u dobi od 76 godina. V. Knjiga Tanga, vol. 167 and New Book of Tang, vol. 131.