Jiedushi (tradicionalni kineski: 節度使; pojednostavljeni kineski: 节度使; pinyin: jiédùshǐ) je bio izraz za regionalne vojne guvernere u Kini u doba dinastije Tang i periodu Pet dinastija i Deset kraljevstava. Prvotno su uvedeni kako bi se suprostavili vanjskim neprijateljima Kine, te su stekli postepeno ogromne ovlasti, uključujući držanje vlastitih vojski, ubiranja poreza pa na kraju i prenošenja vlastitog položaja na nasljednike.[1]

Moćni jiedushi su s vremenom postali fanzhen vladari i zasjenili moć centralne vlasti; jedan od ranih primjera je An Lushan, koji je imenovan za jiedushija tri oblasti, a što je iskoristio kako bi započeo dugi i krvavi An Lushan ustanak kojim je okončano zlatno doba dinastije Tang. Čak i nakon što su carevi uspjeli ugušiti taj ustanaj, jiedushi su zadržali svoju moć te postepeno nagrizli moć i okončali dinastiju Tang. Na kraju su doveli do podjele države u periodu Pet dinastija i Deset kraljevstava, koga je karakterizirale stalne borbe između suparničkih država, dinastija i regionalnih gospodara rata.

Povezano

uredi

Izvori

uredi
  1. „Middle Ranking Official of the Tang Dynasty (唐代中層文官)”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-10. Pristupljeno 26. XI 2010. 

Znameniti jiedushiji

uredi