Leonida I

(Preusmjereno sa stranice Leonida I.)

Leonida I (grčki: Λεωνίδας Α´ [Leōnídas A'] – "Sin lava", "Lavlji") je bio kralj Sparte, sedamnaesti iz loze Agijevića. Bio je sin kralja Anaksandride II, Heraklova potomka. Naslijedio je polubrata Kleomena I, vjerojatno 489. ili 488. pne., s čijom se kćeri Gorgo vjenčao.

Leonida I
kralj Sparte
Prethodnik Kleomen I
Supruga Gorgo
Dinastija Agijevići
Otac Anaksandrida II
Rođenje 540. pne.
Sparta
Smrt 480. pne.
Termopile

Efori su 480. pne. poslali Leonidu s 300 vojnika i 4000 saveznika da brani Termopilski klanac, kuda je vodio uski put između planine i mora, iz sjeverne u srednju Grčku. Tu su Grci nastojali zaustaviti Kserksove Perzijance.

Herodot je u svojoj "Povijesti" detaljno opisao bitku. Više anegdota pokazuje lakonsku srčanost koja je proslavila Spartance u to doba.

Jedan Tračanin prije bitke vidio perzijsku vojsku i Grcima rekao da Perzijanaca ima toliko da mogu strijelama zasjeniti sunce. Leonidin vojnik Dienekes mu je odgovorio: "Još bolje, onda ćemo se boriti u hladu." U krvavom boju koji je potrajao nekoliko dana junački je poginuo Leonida sa svojim ljudima, jer po spartanskom zakonu, najveća sramota Spartanaca bila je da napuste bojno polje.

Na prvi dan bitke, kad je Kserkso zatražio da mu Grci predaju svoje oružje, Leonida je odvratio Μολών Λαβέ ("Dođi i uzmi ga"). Na treći dan bitke rekao je vojnicima da se najedu za doručak jer će večerati u Hadu.

Leonidini su vojnici prva dva dana odbijali frontalne napade, ali kad je Efijalt poveo perzijskog generala Hidarna planinskom stazom do grčkog zaleđa, Leonida je ostatku vojske zapovjedio povlačenje, a sam je ostao u klancu s 300 Spartanaca, 700 Tespijaca i 400 Tebanaca.

Treći dan su svi Spartanci izginuli, a Leonida je pao usred kreševa. Herodot kaže da mu je na Kserksov nalog glava odsječena, a tijelo razapeto. Ipak, perzijski se kralj poslije pokajao zbog tako barbarskog postupka, pa je vratio tijelo Sparti, koja ga je pokopala s počastima.