Leigh Taylor-Young

Leigh Taylor-Young (Washington, D.C., 25.1. 1945.- kao Leigh Taylor) je Emmyjem nagrađena američka glumica. Najpoznatija je po ulozi "namještaja" Shirl u kultnom science fiction filmu Zeleni sojlent iz 1973. gdje je bila partnerica Charltonu Hestonu, kao i po ulozi u TV-seriji Gradić Peyton.

Leigh Taylor-Young
Leigh Taylor-Young na 47. dodjeli Emmyja
Biografske informacije
RođenjeLeigh Young
25. 1. 1945. (1945-01-25) (dob: 79)
Washington, D.C., U.S.
PseudonimLeigh Taylor
Leigh Taylor Young
SupružnikRyan O'Neal (1967-1973) (razvod), 1 sin
Guy McElwaine (1978- o. 1988)
RodbinaDey Young (sestra)
Znamenite uloge
Službene stranice
http://www.lty.com/

Biografija uredi

Leigh Taylor se rodila u Washingtonu kao dijete diplomata Carija Taylora, a preselila se u Michigan nakon što joj se majka preudala za oglašivača Roberta Younga. Godine 1962. je završila srednju školu te kraće vrijeme studirala na Northwestern University.

Nakon odluke da se bavi glumom svoj brodvejski debi je imala 1966. godine u predstavi Three Bags Full. Potom je otišla u Hollywood gdje ju je producent Paul Monash angažirao u TV-seriji Gradić Peyton. Na snimanju se upoznala s kolegom Ryanom O'Nealom koji je zbog nje napustio suprugu Joannu Cook More. To je u to doba izazvalo skandal, ali se par vjenčao, a godine 1967. dobio sina Patricka, danas poznatog kao sportskog komentatora.

Nakon toga je Leigh Taylor-Young dobila niz glavnih uloga u popularnim filmovima iz perioda, u The Adventurers iz 1970. joj je partner bio kosovski glumac Bekim Fehmiu.

Nakon Zelenog sojlenta se Leigh Taylor-Young privremeno povukla iz glume kako bi odgajala sina. Godine 1974. se razvela od O'Neala te 1978. godine udala za režisera Guya McElwanea. Taj je brak potrajao deset godina.

1980-ih se Taylor-Young vratila glumi nastupajući u TV-serijama, a 1997. je dobila ulogu u sapunici Sunset Beach. U seriji Star Trek: Deep Space Nine je pojavila u ulozi Yanaz Tigan, majke lika Ezri Dax.

Osim što se bavi glumom, Leigh Taylor-Young je zaređena svećenica Pokreta za duhovnu unutarnju svijest.

Eksterni linkovi uredi