Soylent Green (sh. Zeleni sojlent), u Jugoslaviji prikazivan i pod naslovom Zeleno sunce, je američki science fiction film snimljen 1973. godine u režiji Richarda Fleischera, poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja žanra.

Soylent Green
poster koji je izradio John Solie
RežijaRichard Fleischer
ProducentWalter Seltzer
Russell Thacher
ScenarioStanley R. Greenberg
PredložakMake Room! Make Room!
1966 novel; autor:
Harry Harrison
UlogeCharlton Heston
Leigh Taylor-Young
Edward G. Robinson
MuzikaFred Myrow
FotografijaRichard H. Kline
MontažaSamuel E. Beetley
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
19. 4. 1973 (1973-04-19)
Trajanje97 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod3,600.000 $(rentals)[1]

Predstavlja adaptaciju romana Make Room! Make Room! Harryja Harrisona. Radnja se događa 2022. godine u New Yorku koji je, kao i ostatak svijeta, suočen sa posljedicama prenaseljenosti u obliku zagađenja, nezaposlenosti, kolapsa ekonomije i infrastrukture i sveopćeg siromaštva, pri čemu samo sićušna elita uživa u luksuzu kao što su električna rasvjeta i pitka voda. Protagonist, čiji lik tumači Charlton Heston, je policijski detektiv kome je dodijeljena istraga ubistva bogatog poslovnog čovjeka, a koja je na kraju povezana sa "sojlentom", prehrambenim proizvodom koji se koristi za prehranu stanovništva.

Film je u odnosu na predložak radnju pomjerio nekoliko decenija u budućnost, te je učinio daleko mračnijom, pod snažnim uticajem apokaliptičkih predviđanja o efektima prenaseljenosti, zagađenja i efekta staklenika nalik na tada izuzetno popularnu knjigu The Population Bomb američkog publicista i naučnika Paula R. Ehrlicha. U njemu je na relativno jednostavan, ali efektan način stvoren distopijski svijet gdje umjesto futurističke tehnologije dolazi do sveopće regresije. Publici su, pak, izuzetno imponirali glumački nastupi, a među kojima se posebno ističe Edward G. Robinson u ulozi protagonistovog ostarjelog cimera i pomoćnika; u vrijeme snimanja Robinson je bolovao od raka mokraćnog mjehura i znao je da će uskoro umrijeti, ali o tome nije ništa govorio ekipi; scena u kojoj njegov lik umire (a koja je bila snimljena pred sam kraj snimanja, i posljednja koju je napravio) se zbog toga često navodi kao jedan od najpotresnijih trenutaka u historiji američke kinematografije. Iako mainstream kritika nije bila pretjerano oduševljena filmom, među poklonicima žanra je Soylent Green stekao izutetnu popularnost, a sa vremenom i svojevrsni kult status.

Uloge uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1973", Variety, 9 January 1974 p 19

Vanjske veze uredi