Le streghe (sh. Vještice) je italijansko-francuski omnibus film snimljen 1967. godine u režiji Maura Bologninija, Pier Paola Pasoloinija, Vittorija De Sice, Luchina Viscontija i Franca Rossija. Iza filma je stajao znameniti producent Dino De Laurentiis, te se sastoji od pet različitih epizoda u kojima glavne uloge tumači njegova tadašnja supruga Silvana Mangano. De Laurentiis je za film okupio neke od najuglednijih režisera, ali i tada najpoznatijih glumaca, pa tako Le streghe predstavlja jednu od posljednjih uloga popularnog komičara Tota, kao i jedan od manje poznatih nastupa Clinta Eastwooda koji u završnoj epizodi nakratko parodira svoj lik Bezimenog revolveraša iz Leonove špageti vestern trilogije.

Le Streghe
RežijaMauro Bolognini
Pier Paolo Pasolini
Vittorio De Sica
Luchino Visconti
Franco Rossi
ProducentDino De Laurentiis
ScenarioAge & Scarpelli
Mauro Bolognini
Luigi Magni
Bernardino Zapponi
Fabio Carpi
Giuseppe Patroni Griffi
Cesare Zavattini
Roberto Gianviti
Enzo Muzii
UlogeSilvana Mangano
Totò
Ninetto Davoli
Clint Eastwood
Alberto Sordi
Massimo Girotti
MuzikaEnnio Morricone
Piero Piccioni
FotografijaGiuseppe Rotunno
MontažaNino Baragli
Mario Serandrei
DistribucijaProductions Artistes Associés (Paris)
Datum(i) premijere
22. 2. 1967 (1967-02-22) (Italija)
Trajanje110 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski

Epizode uredi

  1. La strega bruciata viva (sh. Vještica živa spaljena, rež. Luchino Visconti; ul. Annie Girardot, Massimo Girotti i Clara Calamai. Slavna glumica dolazi u luksuzno austrijsko zimovalište gdje joj, nakon što se napije, prijatelji skidaju šminku na licu kako bi vidjeli je li u stvarnosti uistinu tako lijepa kao što je predstavljaju na plakatima.
  2. Senso civico (sh. Građanska dužnost), rež. Mauro Bolognini, ul. Alberto Sordi. Vozačica u auto primi muškarca ozlijeđenog u prometnoj nesreći, ali je to samo izgovor kako bi se što prije probila kroz prometnu gužvu.
  3. La Terra vista dalla Luna (sh. Zemlja viđena sa Mjeseca; rež. Pier Paolo Pasolini, ul. Totò. Siromašni udovac sa rimske periferije pokušava pronaći novu ženu koja bi mu se brinula za porodicu, ali njegova potraga završava tragedijom.
  4. La siciliana (sh. Sicilijanka); rež. Franco Rossi. Pokušaj zavođenja na ulici, ali i potreba da se očuva porodična čast izaziva lanac krvne osvete koji će desetkovati muško stanovništvo jednog sicilijanskog gradića.
  5. Una sera come le altre' (sh. Jedna večer kao i sve druge; rež. Vittorio De Sica, ul Clint Eastwood. Italijanka udata za Amerikanca ospjednutog vesternima se osjeća sve više sputanom u braku i bijeg pronalazi u fantazijama gdje mašta da je velika filmska zvijezda.

Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi