Filmska zvijezda

Filmska zvijezda (engl. Movie star ili Film star) je izraz koji se koristi za glumca ili nekog drugog izvođača koji je stekao slavu, odnosno status celebrityja nastupima u filmu, odnosno za glumce koji čija se pojava u glavnim ulogama nekog filma koristi kao važan dio njegove marketinške promocije (na posterima, trailerima i sl.).

Humphrey Bogart, najveća filmska zvijezda klasičnog Hollywooda prema anketi Američkog filmskog instituta iz 1999. godine.

Filmske zvijezde su se pojavile tek par decenija nakon nastanka filma, prije svega zato što su prvi filmovi bili izuzetno kratki, te publika jednostavno nije imala prilike dobro upamtiti lice izvođača, a dijelom i zbog toga što su tada najugledniji glumci, koji su bili uživali ekvivalentni status zvijezda u teatru, filmsku djelatnost smatrali "prostačkom" zabavom za mase nedostojnom njihove umjetnosti. Tek kada su se krajem 1. decenije 20. vijeka počela snimati nešto duža ostvarenja, publika se počela zanimati za izvođače, a što su producenti počeli koristiti kako bi promovirali svoje proizvode. Kao prvi glumci koji su iskoristili taj fenomen su bili francuski komičar Max Linder koji je snimao filmove za Pathe, te Florence Lawrence, kanadska glumica koja je snimala filmove za američki studio Biograph Pictures. Fenomenu zvijezda je značajno pridonio i američki časopis Photoplay, originalno pokrenut kako bi promovirao filmove, ali čiji su urednici ubrzo shvatili da njihove čitatelje daleko više zanimaju informacije o glumcima. Upravo je američka kinematografija najbrže razvila fenomen zvijezda, što je posebno došlo do izražaja u Hollywoodu gdje se u međuratnom periodu razvio tzv. studijski sistem, odnosno gdje su veliki studiji upravo na zvijezdama temeljili svoju djelatnost, stvorivši tzv. sistem zvijezda, koji je svoj vrhunac imao u klasičnom Hollywoodu.

Filmske zvijezde su se ubrzo pojavile i u drugim kinematografijama, a što je uključivale i one gdje se iz ideoloških razloga odbacivala važnost glumca kao pojedinca (što je bio slučaj sa sovjetskom kinematografijom), odnosno smatrali ga tek oruđem režisera u skladu sa autorskom teorijom koja je dominirala francuskim Novim valom. U samom Hollywoodu je sistem zvijezda počeo nestajati zajedno sa klasičnim Hollywoodom, a danas se filmovi najvećim dijelom promoviraju kao dio unaprijed stvorene medijske franšize gdje su izvođači, odnosno glavni glumci manje važni. Usprkos toga, fenomen zvijezda se zadržao do današnjih dana. U svom klasičnom obliku postoji u indijskoj kinematografiji, odnosno u Bollywoodu gdje filmske zvijezde uživaju popularnost koja ponekad doseže oblike doslovnog obožavanja.

Vidi još uredi