L'Enfant sauvage

L'Enfant sauvage
Režija François Truffaut
Producent Marcel Berbert
Scenario François Truffaut
Jean Gruault
Predložak Mémoires et rapport sur Victor de l'Aveyron; autor:
Dr. Jean Marc Gaspard Itard
Uloge Jean-Pierre Cargol
François Truffaut
Françoise Seigner
Jean Dasté
Muzika Antonio Vivaldi
Fotografija Néstor Almendros
Montaža Agnès Guillemot
Studio Les Films du Carrosse
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
26. februar 1970 (1970-02-26)
Trajanje 85 min.
Zemlja  Francuska
Jezik francuski
Francuski znakovni jezik
Bruto prihod 800.000 $[1]
1,674.771 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[2]

L'Enfant sauvage (sh. Divlje dijete), na prostoru bivše Jugoslavije prikazan pod naslovom Divlji dječak, je francuski crno-bijeli biografski film snimljen u režiji Françoisa Truffauta. Temelji se na službenom izvještaju u kome je francuski ljekar Jean Itard (koga u filmu tumači sam Truffaut) opisao slučaj Victora iz Aveyrona (čiji lik u filmu tumači Jean-Pierre Cargol), napuštenog dječaka koje je početkom 19. vijeka pronađeno u šumi i za koga se vjerovalo da su ga odgojile divlje životinje. Radnja prikazuje kako Itard usvaja dječaka koji uopće ne zna govoriti, ali ga usprkos tome pokušava, koliko god je moguće, poučiti elementarnom bontonu, običajima i drugim vještinama pomoću kojih bi mogao nastaviti živjeti u ljudskom društvu.

Truffaut je još od svog prvijenca 400 udaraca namjeravao snimiti film čiji bi protagonist trebao dijete ili adolescent. Ideju za film je dobio 1966. godine pročitavši članak o tzv. divljoj djeci kroz historiju, a među kojima se najviše isticao slučaj Victora iz Aveyrona. Nastojeći postići što veću autentičnost, za naslovnu ulogu je odabrao romskog dječaka Cargola koji prije toga nije imao nikakvog glumačkog iskustva. U filmu također ima vrlo malo dijaloga, a radnja se objašnjava kroz voiceover naraciju dr. Itarda. U brojnim stilskim detaljima se Truffaut oslanjao na tradiciju nijemog filma.

Film je sam Truffaut proglasio djelomično autobiografskim, objasnivši kako je njegov kolega i mentor Andre Bazin njemu bio isto što i Itard Victoru. Truffautu je također predstavljao prvi film radnjom smješten u prošlost, odnosno na temeljen na istinitim događajima. Nakon premijere je dobio izvrsne kritike. Jedini izuzetak su bili pobornici tada popularne kontrakulture i djeca cvijeća koja su Truffautov prikaz kako se "nedužno" dijete odraslo u prirodi "preodgaja" u civiliziranog čovjeka proglasilo konformističkom izdajom mladenačkih ideala.

UlogeUredi

Vidi jošUredi

IzvoriUredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 282
  2. Podaci o gledanosti filmova Francois Truffauta na Box Office Story

Vanjske vezeUredi