Kubanska liga bila je jedna od najranijih i najdugotrajnijih profesionalnih bejzbol liga na svijetu, a djelovala je na Kubi od 1878. do 1961.

Njena specifičnost je bila igra u zimskim mjesecima, pa se, pogotovo u američkim medijima, nazivala "Kubanskom zimskom ligom". Po broju klubova je to bila relativno mala liga, s najviše 3-5 klubova, uvijek sa središtem u Havani, iako su u njoj ponekad sudjelovali i klubovi iz udaljenijeg Matanzasa i Santa Clare.

Važan događaj za historiju lige, a i bejzbola općeniti, bila je odluka da se liga rasno integrira godine 1900. odnosno dozvoli crnim igračima da igraju zajedno s bijelcima. To je omogućilo ne samo bolju kvalitetu igre, nego početkom 20. vijeka omogućilo i mnogim crnim igračima iz SAD, dotada ograničenim na crnačke lige da se natječu pred širom publikom. Sama Kuba je, pak, razvila vlastite velike zvijezde kao što su José Méndez, Cristóbal Torriente, Adolfo Luque, and Martín Dihigo.

Godine 1947. Kubanska liga je potpisala sporazum s Major League Baseballom prema kome je trebala služiti za razvoj igrača. Međutim, nakon kubanske revolucije 1959. godine postojanje profesionalne lige s bliskim vezama s SAD je politički i ideološki bilo neprihvatljivo za komunističku vladu Fidela Castra. Dekretom u martu 1961. Kubanska liga je ukinuta i zamijenjena amaterskom Kubanskom nacionalnom ligom.