Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović

Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović je spomenik kulture. Predstavlja kulturno dobro od velikog značaja za Beograd i nalazi se u Zemunu u ulici Glavna br. 6.

Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović
Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović
Kuća u kojoj se rodio Dimitrije Davidović


Informacije
Lokacija Srbija Zemun-Beograd, Srbija
Koordinate 44°84′67″N20°41′17″E
Status Kulturno dobro od velikog značaja
Sagrađena kraj 18. veka
Broj spratova 1
Kompanije
Arhitekta nepoznat
Spomenik D.Davidoviću u Zemunu na keju

OpisUredi

Kuća se nalazi na uglu Glavne i Davidovićeve ulice, orijentisana je oko unutrašnjeg dvorišta i predstavlja složenu zgradu koja je razvijana od kraja XVIII do sredine XIX veka. Tipična stambena jednospratnica dvotraktnog tipa, koja je u početku imala šest prozora prema Glavnoj i tri prozora prema Davidovićevoj ulici, dograđivanjem je dobila mnogo duže frontove prema obema ulicama, tako da sa glavne ulice sada ima 10 prozora, a na Davidovićevu ulicu gleda 12 prozora. Jedinstveno obrađenim fasadama obuhvaćene su sve razvojne faze kuće i time je postignut celovit prostorni utisak. Predstavlja skromniju varijantu gradske klasicističke kuće.

U kući je 20. oktobra 1789. rođen Dimitrije Davidović, književnik i novinar, srpski diplomata, ministar prosvete obnovljene Srbije i pisac Sretenjskog ustava.

Kuća se nalazi u očajnom stanju i potrebna joj je temeljna restauracija. Krov je dotrajao, fasada je oronula, a sa dvorišne strane su propali balkoni.

GalerijaUredi

Vidi jošUredi

Vanjske vezeUredi