Kserks (Kserkso) II (staroperz. Hšajāršā) bio je veliki kralj Perzijske Monarhije iz iranske dinastije Ahemenida koji je 424. pne. vladao svega 45 dana[1].

Kserks II
Veliki kralj Perzije
Vladavina 424. - 424. pne. (45 dana)
Krunidba 424. pne.
Prethodnik Artakserks I
Nasljednik Sogdijan
Puno ime
Kserks II od Perzije
Dinastija Ahemenidi
Otac Artakserks I
Majka Damaspija
Rođenje ?
Smrt 424. pne.

PorodicaUredi

Kserks II bio je sin velikog kralja Artakserksa I i kraljice Damaspije, odnosno njegov jedini legitimni prijestolonasljednik[2]. Imao je dva polubrata; Sogdijana koji je bio sin konkubine Alogine od Babilona, te Darija II, sina konkubine Kosmartidene od Babilona. S obzirom na njegovu kratku vladavinu, o njegovom životu postoji malo historijskih izvora koji se uglavnom svode na pisanja historičara Ktezija[3]. Poznato je da je u vrijeme vladavine njegova oca služio kao perzijski princ. Zadnji zapisi koji spominju Artakserksa I datiraju iz 424. pne. pa se ta godina smatra godinom krunidbe i vladavine Kserksa II.

Politički životUredi

Čini se kako je Kserks II isprva bio priznat isključivo u Perziji, no nakon kratkog vremena Medija, Egipat i Babilonija priznali su legitimitet njegove vlasti.

U Starom zavjetuUredi

Do današnjeg dana nije razjašnjeno je li Ahasuer iz Knjige o Esteri (Stari zavjet) Kserks II, Kserks I, Artakserks I ili Artakserks II.

SmrtUredi

Nakon svega 45 dana vladavine, Kserks II je pogubljen od strane njegova polubrata Sogdijana, kojeg je nakon samo nekoliko mjeseci ubio drugi polubrat Darije II. Zadnji od trojice polubraće vladati će Perzijom sljedeća dva desetljeća, sve do 404. pne.

KronologijaUredi

  • 424. pne. - Kserks II naslijeđuje svog oca Artakserksa I i vlada samo 45 dana.

VezeUredi

Prethodnik: Veliki kralj Perzije
(424. - 424. pne.)
____________________
Faraon Egipta
(424. - 424. pne.)
Nasljednik:
Artakserks I
(465. - 424. pne.)
Sogdijan
(424. - 423. pne.)

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi