Artakserks (Artakserkso) II Mnemon (staroperz. Artaxšaçrā[2], grč. Ἀρταξέρξης), sin Darija II i Parisatide[3], bio je veliki kralj Perzijske Monarhije od 404. do svoje smrti 358. pne. kada ga naslijeđuje njegov sin Artakserks III[4].

Artakserks II
Veliki kralj Perzije
Vladavina april 404. - mart 358. pne.
(46 godina)
Krunidba 404. pne.
Prethodnik Darije II
Nasljednik Artakserks III
Supruga Stateira
Djeca Darije, Arijasp, Artakserks III, Arsam, Apama, Rodogina, Sisigambis, Amestris, Atosa[1]
Puno ime
Artakserks II Mnemon od Perzije
Dinastija Ahemenidi
Otac Darije II
Majka Parisatida
Rođenje 436. pne.
Smrt 358. pne.
Pokop Perzepolis

Obitelj

uredi

Artakserks II Mnemon pripada iranskoj dinastiji Ahemenida[5]. Rođen je kao najstariji sin perzijskog velikog kralja Darija II i kraljice Parisatide, koji su uz njega imali i Kira Mlađeg, te Ostana. Glavna žena Artakserksa II bila je Stateira, dok je druga najvažnija žena bila Grkinja Aspasia. Izvori navode kako je imao preko 115 sinova, te 350 žena[6].

Borba za prijestolje

uredi

Nakon što je 404. pne. naslijedio svoga oca Darija II, Artakserks II je morao braniti pravo na prijestolje protiv njegova brata Kira Mlađeg, koji ga je pokušao smaknuti odmah nakon stupanja na tron. Pokušaj atentata je propao i Kir Mlađi je zarobljen, no na nagovor majke Parisatide Artakserks II pošteđuje brata te ga vraća u satrapiju Lidiju. Godine 401. pne. Kir Mlađi u Maloj Aziji okuplja 10.000 grčkih plaćenika („Deset tisuća“) i još toliko azijskih vojnika, te kreće u ponovnu borbu protiv Artakserksa II za perzijski tron. Njihove vojske sukobile su se u bitci kod Kunakse gdje Kir Mlađi pogiba, čime je pobuna ugušena, odnosno ojačana pozicija Artakserksa II.

Vanjska politika

uredi

Grčka

uredi

Godine 396. pne. spartanski kralj Agesilaj II iskrcava se u Maloj Aziji i započinje s pljačkom perzijskih pokrajina Lidije i Karije, na što Artakserks II odlučuje odgovoriti poticanjem spartanskih suparnika u Grčkoj na rat protiv Sparte. Atena, Teba i Korint prihvaćaju perzijsku ponudu i time započinje Korintski rat. Nakon deset godina ratovanja, 386. pne. Perzija je Grcima diktirala „Kraljevski mir“ na koji su pristali svi, od nedavnih neprijatelja Spartanaca do nedavnih saveznika Atenjana. Tim mirom Perzija je osigurala mir i stabilnost u svojim pokrajinama uz obalu Male Azije, dok je Sparti poklonila dominaciju grčkim kopnom.

Egipat

uredi

Iako je bio uspješan protiv Grka, Artakserks je imao problema protiv Egipćana, koji su se uspješno pobunili neposredno nakon njegova stupanja na perzijski tron. Godine 383. pne. u Egipat šalje vojsku pod zapovjedništvom Farnabaza II i Titrausta, no egipatski kralj Hakor odbacuje napadače. Ipak, unatoč tome što nije ponovo uspio pokoriti Egipat, uspješno je obranio Feniciju od egipatsko-spartanske invazije.

Graditeljski projekti

uredi
 
Grobnica Artakserksa II u Perzepolisu

Većina bogatstva Artakserksa II korištena je za mnoge graditeljske projekte. Obnovio je palaču Darija Velikog u Suzi[7], te posebno gradske fortifikacije koje uključuju dvostruko pojačanje na jugoistočnom uglu zidina. Također, u Ekbatani je sagradio novu apadanu i kipove. Perzepolis nije mnogo nadograđivao, no tu je smjestio svoju grobnicu što ga razlikuje od prethodnih velikih kraljeva koji su sahranjeni u obližnjem kompleksu grobnica Nakš-e Rustam.

U Starom zavjetu

uredi

Do današnjeg dana nije razjašnjeno je li Ahasuer iz Knjige o Esteri (Stari zavjet) Artakserks II, ili netko od njegovih prethodnika: Kserks I, Kserks II ili Artakserks I.

Artakserks II umire od starosti 358. pne., kada ga naslijeđuje njegov sin Artakserks III Sahranjen je u tradicionalnoj kraljevskoj grobnici u Perzepolisu.

Kronologija

uredi
Prethodnik: Veliki kralj Perzije
(404. - 358. pne.)
Nasljednik:
Darije II
(423. - 404. pne.)
Artakserks III
(358. - 338. pne.)

Izvori

uredi
  1. 1,0 1,1 „Artakserks II (Livius.org)”. Arhivirano iz originala na datum 2012-09-29. Pristupljeno 2013-06-14. 
  2. „Artakserks II - Perzijski studiji”. Arhivirano iz originala na datum 2009-04-15. Pristupljeno 2013-06-14. 
  3. Artakserks II (enciklopedija Iranica)
  4. Artakserks II (enciklopedija Britannica)
  5. „Artakserks II (Looklex.com)”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-05. Pristupljeno 2013-06-14. 
  6. „Povijest Irana - Ahemenidsko Carstvo (Iranologie.com)”. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-19. Pristupljeno 2013-06-14. 
  7. „Ahemenidski kraljevski zapisi A2Sa u Suzi (Livius.org)”. Arhivirano iz originala na datum 2016-11-10. Pristupljeno 2013-06-14. 

Vanjske veze

uredi