Kraljevina Gwent

Gwent' je bila država, odnosno jedno od tzv. malih ranosrednjovjekovnih država na području današnjeg Walesa, koje je postojalo od 6. do sredine 11. vijeka. Nalazila se na jugoistoku Walesa, između rijeka Wye i Usk, na područjima koja će kasnije postati poznata kao Welsh Marches ("Velške marke").

Teyrnas Gwent
?
?

Grb {{{common_name}}}

Grb

Položaj Gwenta
Položaj Gwenta
Srednjovjekovna kraljevstva Walesa, Gwent na jugoistoku
Glavni grad Caerwent
Jezik/ci starovelški
Vlast monarhija
Historijska era srednji vijek
 - nakon rimskog povlačenja iz Britanije
 - unija sa Glywysingom i stvaranje Morgannwga, kasnije normansko osvajanje

Kao njen tradicionalni osnivač se navodi Caradoc koji je živio u 5. ili 6. vijeku; njegovi potomci i nasljednici su se po predaji odupirali saksonskim najezdama sa istoka (današnja Engleska). Tokom svog postojanja je Gwent u nekoliko navrata, što kroz osvajanje kroz dinastijskim brakovima, bila spajana sa susjednom državom Glywysing u novi entitet pod nazivom Morgannwg. Gwent je kao nezavisni entitet posljednji put postojala nakon smrti velškog vladara Gruffydd ap Llywelyna 1063. Tada se kao vladar Gwenta osamostalio Caradog ap Gruffydd. Međutim, nakon samo nekoliko godina su Englesku osvojili Normani te nastavili prodirati u zapad na Wales. Upravo je područje Gwenta prvo palo pod njihovu vlast, gdje su osnovali Velške marke.

Kasnije je na području Gwenta osnovana grofovija Monmouthshire, ali se ime "Gwent" održalo u narodnoj tradiciji. Od godine 1974. u znak sjećanja na drevni entitet u Walesu postoji moderna grofovija Gwent