Gruffydd ap Llywelyn

V. također Gruffydd ap Llywelyn Fawr

Gruffydd ap Llywelyn (cca. 1007 – 1063/1064) bio je kralj Gwynedda koji je od 1055. do smrti vladao cijelim današnjem Walesom, te bio jedini velški vladar koji se time mogao pohvaliti. U Analima Ulstera i Brut y Tywysogionu je proglašen kraljem Britanaca. Bio je praunuk gvinedskog kralja Hywel Ddaa i kralja Cadell ap Rhodrija od Deheubartha.[1]

Karta koja prikazuje opseg osvajanja Gruffydd ap Llywelyna
  Gwynedd, kraljevstvo Gruffydd ap Llywelyna

Bio je stariji od dva sina Llywelyn ap Seisylla, kralja Gwynedda i Powysa. Nakon očeve smrti 1023. godine, vlast nad Gwyneddom je preuzeo Iago ab Idwal ap Meurig iz dinastije Aberffraw. Prema predaji je u mladosti bio lijen i neodgovoran, ali se, čuvši kuhare u zamku kako ga ogovaraju, odlučio promijeniti svoj život i posvetiti se stjecanju vlasti. Postao je vladar Powysa. Kada je Iago ubijen 1039. godine, Gruffydd je preuzeo i Gwynedd. Potom je napao susjednu državu Deheubarth, te porazio i svrgnuo njenog vladara Hywela ab Edwina. Jedini mu je duže vrijeme otpor pružao Gruffydd ap Rhydderch u Gwent, koga je konačno uspio poraziti 1055.

Gruffydd je tada postao toliko moćan da je mogao priuštiti intervenciju u unutrašnje sukobe u susjednoj Engleskoj. Iste godine je pomogao prognanom earlu Aelfgaru u njegovom pohodu kada je poražen Ralph Plahi, saveznik Harolda Godwinsona. Godine 1057. je uspio osvojiti Morgannwg. Njegovu moć je morao priznati i engleski kralj Edward Ispovjednik. Gruffydd se oženio za Eadlgyth, kćer svog saveznika Aelfgara.

Godine 1063. je Edward pristao na plan Harolda Godwinsona da se Wales iznenada napadne i Gruffydd ukloni. U pohodu su sudjelovale dvije vojske - jedna na čelu sa Haroldom, a druga na čelu sa Haroldovim bratom Tostigom. Gruffydd je natjeran na povlačenje a potom ubijen od svojih ljudi. Nakon njegove smrti Wales se ponovno raspao na nekoliko manjih država. Ealdgyth se, pak, udala za Harolda koji će samo tri godine kasnije poginuti u bitci kod Hastingsa.

Izvori uredi

  1. John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)
Prethodi:
Iago ab Idwal ap Meurig
kralj Gwynedda Slijedi:
Bleddyn ap Cynfyn
kralj Powysa
Prethodi:
Meurig ap Hywel
kralj Gwenta Slijedi:
Cadwgan ap Meurig
Prethodi:
Gruffydd ap Rhydderch
kralj Glywysinga
kralj Deheubartha Slijedi:
Maredudd ab Owain ab Edwin

Izvori uredi


Literatura uredi

  • John Edward Lloyd (1911) A history of Wales from the earliest times to the Edwardian conquest (Longmans, Green & Co.)
  • Remfry, P.M., Annales Cambriae. A Translation of Harleian 3859; PRO E.164/1; Cottonian Domitian, A 1; Exeter Cathedral Library MS. 3514 and MS Exchequer DB Neath, PRO E (ISBN 1-899376-81-X)
  • John Davies A history of Wales (Penguin Books) ISBN 0-14-014581-8
  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis, Lines: 176-2, 176A-4, 177-1