Korczak je poljsko-zapadnonjemačko-britanski crno-bijeli biografski film snimljen 1990. u režiji Andrzeja Wajde. Naslovni protagonist, koga tumači Wojciech Pszoniak, je Janusz Korczak, znameniti jevrejsko-poljski ljekar, dječji pisac i pedagog. Radnja je smještena u Varšavski geto za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu i prikazuje kako se Korczak do posljednjeg trenutka nastoji brinuti za štićenike svog sirotišta, čak i ako će zbog toga zajedno sa njima završiti u logoru smrti Majdanek.

Korczak
RežijaAndrzej Wajda
ProducentJanusz Morgenstern
Daniel Toscan du Plantier
Regina Ziegler
ScenarioAgnieszka Holland
Uloge
MuzikaWojciech Kilar
FotografijaRobby Müller
Datum(i) premijere
6. 5. 1990 (1990-05-06) (Poljska)
Trajanje115 min.
Zemlja Poljska
 Zapadna Njemačka
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikpoljski

Film je izazvao dosta pažnje zbog za tadašnje vrijeme neobičnog korištenja crno-bijele biografije, kao i sličnosti s teme sa hvaljenim filmom Au revoir les enfants snimljenim nekoliko godina ranije. Ipak, najviše pažnje je izazvala posljednja, simbolička sekvenca, u kojoj vlak sa Korczakom i djecom umjesto u logor ulazi u oblak, iza koga će izaći u simboličko polje. Usprkos Wajdinog ugleda, sve reakcije nisu bile pozitivne, pri čemu se, nakon prikazivanja u Cannesu, najviše istakao Claude Lanzmann, autor Shoaha, znamenitog dokumentarca o Holokaustu, koji je Wajdu optužio da nastoji "izbrisati" antisemitizam kod Poljaka i njegov doprinos tim događajima. Korczak je nekoliko godina kasnije poslužio Stevenu Spielbergu kao inspiracija za njegov tematski srodni, ali daleko uspješniji i poznatiji film Schindlerova lista, te mu je eksplicitno odao priznanje zahvalom Wajdi na odjavnoj špici.

Istom temom se godine 1975. pozabavio zapadnonjemačko-izraelski biografski film Sind sie frei, Doktor Korczak u režiji Aleksandera Forda.

Vanjske veze uredi