Schindler's List

(Preusmjereno sa Schindlerova lista)
Schindler's List

Poster filma
Režija Steven Spielberg
Producent Steven Spielberg
Kathleen Kennedy
Branko Lustig
Gerald R. Molen
Lew Rywin
Irving Glovin
Robert Raymond
Scenario Steven Zaillian
Thomas Keneally (roman)
Uloge Liam Neeson
Ben Kingsley
Ralph Fiennes
Caroline Goodall
Embeth Davidtz
Muzika John Williams
Fotografija Janusz Kaminski
Montaža Michael Kahn
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere 1993.
Trajanje 195 min.
Zemlja  Sjedinjene Američke Države
Jezik engleski
Budžet $25,000,000
Web stranica http://www.schindlerslist.com/
Schindler's List na Internet Movie Database

Schindlerova lista (eng. Schindler's List) je hvaljeni film Stevena Spielberga o holokaustu nad Židovima za vrijeme 2. svjetskog rata, dobitnik Oscara i Zlatnog globusa za nabolji film 1993. godine.

Filmska ekipaUredi

RadnjaUredi

2. svjetski rat, Poljska. Oskar Schindler je pohlepni njemački industrijalac koji će neočekivano postati humanitarac kada zaposli velik broj Židova u svojoj tvornici te ih tako spasi od sigurne smrti koja im prijeti od Nacista. Njegov računovođa i savjetnik je postao Itzhak Stern, a njegov najveći suparnik Nacist Amon Goeth koji gotovo svakodnevno ubija nekoliko Židova u tvornici, ali koji se je i potajno zaljubio u Židovsku ženu...

NagradeUredi

  • Osvojena 3 Zlatna globusa (najbolji film, režija, scenarij ) i 3 nominacije (najbolja glazba, glavni glumac Liam Neeson, sporedni glumac Ralph Fiennes).
  • Osvojeno 7 Oscara (najbolji film, režija, scenarij, scenografija, fotografija, montaža, glazba ) i 5 nominacija (najbolji glavni glumac Liam Neeson, sporedni glumac Ralph Fiennes, kostimi, šminka, zvuk).
  • Osvojene 7 BAFTA (najbolji film, režija, scenarij, glazba, fotografija, sporedni glumac Ralph Fiennes, montaža).

KritikeUredi

Rijetki kritičari su prigovarali da se radi o jeftinom i kalkuliranom materijalu za osvajanje Oscara, dok se većina složila u hvalospjevima filmu da dostojno i primjereno prikazao stravu holokausta nad Židovima za vrijeme 2. svjetskog rata. Tako je kritičar James Brundage u svojoj recenziji napisao: "Schindlerova lista je istinski dramaturški klasik, sposoban da svakog rasplače"[1], Frederic Brussat je komentirao: "Film istražuje misteriju dobrote u ovoj zapanjujučoj drami o prevarantu koji je svojim činovima postigao hrabrost i nesebičnost"[2]. Carlo Cavagna je zaključio: "Ono najfascinantnije u ovom filmu nije tragedija o izgubljenim životima ili o broju spašenih ljudi od Schindlera, nego kako je jedan tako nesavršen lik mogao učiniti nešto tako savršeno"[3] a James Kendrick napisao: "Ovo je jedan od emotivno najrazornijih filmova ikad snimljenih"[4].

Čak i kritičar Večernjeg lista Arsen Oremović, koji inače nije sklon Spielbergovim filmovima, je hvalio film i dao mu tri od četiri 'kritičarska prsta': "Film je snimljen u fantastičnoj crno-bijeloj tehnici, koja je u skladu s mračnom atmosferom teme, Spielbergova je režija majstorska (zažmirimo li na pretenciozne geste poput 'djevojčice u crvenom') scenarij Stevea Zailliana vješto konstruiran, a glumom se osobito ističe Ralph Fienees"[5].

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi