Replika klejmora

Klejmor je naziv za škotski dvoručni mač.

Smatra se da je ime ovog mača nastalo od reči “-{claidheamh mòr}-” što na škotskom jeziku znači veliki mač. Međutim, postoji još jedna teorija koja kaže da je ime nastalo od reči "-{claidheamh da lamh}-" što bukvalno znači dvoručni mač, a “-{claidheamh}-” potiče od latinske reči gladijus.

Klejmor je veliki dvoručni mač koji se koristio u srednjovekovnom periodu. U klanskim ratovima i pograničnim ratovima sa Engleskom otprilike od 1300. do 1700. godine. Poslednja bitka u kojoj se ovaj mač našao u značajnom broju je bitka kod Kilikrankija (bitka između škotskih klanova) 1689. godine. Već tada je klejmor bio nešto malo manji od onog pre 300 godina; ovako manji predstavljao je veću opasnost jer je pružao veću brzinu i pokretljivost u borbi. Takođe je bio efikasan u razoružavanju protivnika — njegova konstrukcija omogućavala mu je prilikom ukrštanja (en. cross-guard) potreban manevar koji je protivnika lišavao oružja.

Prosečan klejmor bio je dugačak oko 1,33 m, od čega je balčak bio dugačak 33 cm a oštrica 1 m. Težina prosečnog klejmora iznosila je 2,5 kg.

Spomenik Vilijamu Volasu visok 2,5 metara nalazi se na ulazu u Edinburgov zamak

Jedan od poznatijih klejmora je svakako klejmor koji je koristio čuveni Vilijam Volas.

Vidi jošUredi

Spisak oružja u srednjem veku

Vanjske vezeUredi