Cikladska civilizacija

(Preusmjereno sa stranice Kikladska civilizacija)

Cikladska ili Kikladska civilizacija (također poznata kao Cikladska kultura ili Cikladski period) je kultura ranog bronzanog doba koja se razvila na Cikladima u Egejskom moru, te svoj najveći uspon imala u periodu 3000. pne.-2000. pne..

Serija članaka o historiji Grčke
Heladski period oko. 32001050. pne.
Egejska civilizacija prije 1600. pne.
Mikenska Grčka oko. 16001200. pne.
Mračno doba oko. 1200800. pne.
Antička Grčka 776323. pne.
Helenistička Grčka 323. pne.146. pne.
Rimska Grčka 146. pne.330 n.e.
Bizantska Grčka 330. n.e.1453.
Osmanska Grčka 14531832
Moderna Grčka poslije 1832.
Teme
Grčki jezik Grčka književnost
Vojna historija Imena Grka

Historija uredi

 
Mramorna cikladska figuiica koja pripada tipu kulture Keros

Cikladska kultura koja je pokrivala kasni neolitik i rano bronzano doba je najpoznatija po shematskim plošnim ženskim idolima koji su isklesani izčistog bijelog mramora. Ona je prethodila velikoj civilizaciji srednjeg bronzanog doba ("minojskoj") kulturi koja se razvila na Kritu, na jugu. Mnoge od tih figurica su pljačkane iz grobova kako bi se zadovoljila potražnja za cikladskim artefaktima koja se razvila početkom 20. vijeku. Samo 40% od oko 1.400 pronađenih figurica imaju poznato porijeklo, jer su pljačkaši uništili dokaze.

Cijladska kultura se još prije 4000. pne. razvila kao posebna neolitska kultura koja je uzimala elemente iz Anadiolije i grčkog kopna. Temelj joj je bio uzgoj pšenice i divljeg ječma, ovaca i koza, svinja, te lov na tune. Nalazišta Saliagos i Kephala (na Keosu), sugeriraju korištenje bakra. Nijedan od malih cikladskih otoka nije mogao podržavati više od par tisuća stanovnika, ali su svejedno pronađeni dokazi o brodovima koje je pokretalo po pedeset veslača. Ti su otoci izgubili na važnosti kada se stvorila bolje organizirana i efikasnija civilizacija na Kreti, a jedini izuzetak je bio Delos, koji je stvorio reputaciju utočišta koje će se očuvati sve do klasičnog perioda (v. Delski savez).

Kronologija cikladske civilizacije se dijeli u tri perioda: rani, srednji i kasni cikladski period. Rani period, koji je počeo oko 3000. pne. prešao je u s arheološke strane manje bogati srednji cikladski period cca. 2500. pne.. Do kraja kasnog cikladskog perioda (cca. 2000. pne.) stvorila se konvergencija cikladske i minojske civilizacije.

Postoje izvjesno nesuglasje između dva metoda periodizacije cikladske civilizacije, "kulturnog" i "kronološkog." Pokušaj da ih se spoji je vazan uz razne kominacije, od kojih su neke spomenute doljethem lead to varying combinations; the most common are outlined below:

 
Grupa figurica iz brončabnog doba, iz ranog II cikladskog perioda
Cikladska kronologija[1]
Faza Datum Kultura Suvremena
mainland
kultura
Napomene
Rani cikladski I (ECI) Grotta-Pelos
Rani cikladski II (ECII) Keros-Syros
Rani cikladski III (ECIII) Kastri
Srednji cikladski I (MCI) Phylakopi
Srednji cikladski II (MCII)
Srednji cikladski III (MCIII)
Kasni cikladski I
Kasni cikladski II
Kasni cikladski II

Arheologija uredi

Kultura kopnene Grčke koja je bila suvremena cikladskoj kulturi se naziva heladička.

Povezano uredi

Izvori uredi