Kazein, glavni je protein u kravljem mleku, belančasta je materija koja se nalazi u slikarskim vezivima za boje. Ona omogućuje veću postojanost prema atmosferskim uticajima, svetlosti i visokoj temperaturi.

Kazein kao vezivo za boje uredi

Kazein u slikarstvu spada u u organska veziva i organski je lepak koji se dobija iz mleka, sira (načinjenog od obranog mleka) i kreča i predstavlja vezivo koje je bilo veoma popularno u srednjem veku i koje snagom svoje lepljivosti prevazilazi vezivo stolarskog običnog tutkala.

Vezivom za boje nazivamo ona sredstva koja omogućavaju da se boja prione za neku od podloga koje se koriste u slikarstvu.

Kazeinsko vezivo se priprema tako što se stavi u čašu od 5 delova od progrušanoga mleka sira (švapskog), i jedan deo gustog gašenog kreča i mešaju se dok ne pređu u jedinstvenu polugustu masu bez grudvica. Ovakvoj masi treba dodati odmah dva do tri puta toliko vode (čiste i hladne) te se takav kazein upotrebljava umesto tutkala kao spojno- vezivno sredstvo za boje.

Za izolaciju platna koje upija treba upotrebiti premaz od kazeina sa tri dela vode. Kazein se pravi svakodnevno da bi bio svež i dobar za upotrebu.

Kazeinska preparatura uredi

U konzervu se stavi čaša cinkvajsa i čaša krede ili sivog gipsa te se to dobro izmeša. Zatim se u masu doda dve čaše čiste hladne vode i sve se to dobro izmeša da bi se ujednačilo i najzad se uz neprekidno mešanje saspe jedna čaša gustog kazeina. Sa ovom preparaturom se u tankim slojevima premazuje platno najviše u dva sloja. Kazeinska preparatura je izvanredna a naročito za uljano slikarstvo. Ona je čvrsta i iziskuje stabilniju podlogu a naročito je dobra za karton i dasku koje odgovaraju ovom postupku.

Kazein preparatura ne može dugo da stoji i ona gubi svoju lepljivost- vezivost prelaskom kreča u mrtvo stanje i zato se kazeinska preparatura mora potrošiti još isti dan. Sa otpornim bojama se može po kazeinskoj preparaturi slikati odmah po sušenju, a posle 8 dana je u preparaturi potpuno umrtvljen kreč te je preparatura postala neutralna.

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi