Katlanovo (makedonski: Катланово) je prigradsko naselje u Republici Makedoniji pored skopskog Aerodroma Aleksandar Veliki (Petrovec) u pravcu Velesa.

Katlanovo
Катланово
{{{opis slike}}}
Osnovni podaci
Država  Severna Makedonija
Opština Opština Petrovec
Stanovništvo 769 (2002)
Površina 5.542 km²
Visina 285 m
Koordinate 41°53′N 21°40′E / 41.883°N 21.667°E / 41.883; 21.667
Registarska oznaka SK
Karta
Katlanovo na mapi Severne Makedonije
Katlanovo
Katlanovo

Položaj grada na karti Makedonije

Geografske karakteristike i opis mjesta uredi

Katlanovo je naselje od 769 stanovnika, još uvijek ima status sela, makar je sve više prigradsko naselje nedalekog Skopja.

Katlanovo je poznato termalno kupalište u Makedoniji, termalni izvor bio je poznat još od antike, tako da su se njime koristili već i Rimljani.

Na arheološkom lokalitetu Rimska banja dosad su iskopana brojna kamena korita za kupanje, keramika i ukrasni predmeti. U novije vrijeme na tom istom lokallitetu otkrivena je nekropola iz željeznog doba, iz 7. vijeka pne. [1]

Kod Katlanova, točnije kod Taorske Klisure utječe rijeka Pčinja u Vardar, na tom lokalitetu nalazi se - Katlanovsko blato, koje je 1965. godine proglašeno rezervatom prirode (botanički, ihtiološki i ornitološki). [2]

Etimologija uredi

Katlanovo je dobilo ime od turskog imena mjesta Kaplan (a to je značilo tigar), kršćansko stanovništvo je to izgovaralo pogrešno Katlan, tako je od toga došlo do današnjeg imena Katlanovo.

Ekonomija uredi

Najznačajniji privredni objekt je Termalno kupalište s hotelom.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi