Pčinja, je 128 km duga rijeka koja izvire u Srbiji i kasnije prolazi kroz Makedoniju, i tu se kao lijeva pritoka ulijeva u rijeku Vardar.

Pčinja
Lokacija
Države Srbija,  Severna Makedonija
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
planina Dukat, Srbija
? m
Ušće
  – aps. visina
Vardar
? m
Dužina128 km
Pritoke
Hidrologija
Protok
  – srednji

14 m³/s
Sliv
  – površina

3 140 km²
Ulijeva se uVardar

Dio rijeke u Srbiji uredi

Rijeka Pčinja nastaje od nekoliko potoka na zapadu planine Dukat, kod sela Radovnica, odatle dalje teče na zapad pod imenom Tripušnica. Dolina rijeke tvori mikroregiju sa centrom u mjestu Trgovište, gdje se u Tripušnicu sa juga uliva Lesnička reka. Odatle dalje rijeka teče na zapad pod imenom Pčinja. Kraj uz rijeku Pčinju je najsiromašniji dio Srbije, i regija sa velikim odlivom stanovništva( po popisu iz 1971. g. bilo je 12 556 stanovnika, ili 34 na km², a 2002. g. svega 6 372 ili 17 stanovnika na km²; a to je smanjenje za 50%). Pčinja potom teče na zapad sjeverno od Široke planine. Kod sela Šajince prima desnu pritoku Korućicu i nastavlja svoj tok uskom dolinom između planina Rujen i Kozjak.

U ovoj dolini nalazi se selo i Manastir Prohor Pčinjski. Nedaleko od manastira, poslije 45 kilometara toka kroz Srbiju, rijeka ulazi u Makedoniju, kod sela Pelince(poznato makedonsko izletište i memorijalni centar Prvog zasjedanja ASNOM-a.

Dio rijeke u Makedoniji uredi

Slijedećih 83 kilometara, rijeka blago zavija na jugozapad. Protiče pored sela: Karlovce, Dragomance, Strnovac, Vojnik, Klečevce, Pčinja, Studena Bara, Gorno Konjare, Dolno Konjare i mali gradić Katlanovo, poznat po obližnjoj Katlanovskoj Banji, najpopularnijem termalnom kupalištu u Makedoniji. Iako se nalazi 25 kilometara od Skopja, Katlanovo povezano sa ostalim naseljima na putu do Skopja: Jurumleri, Idrizovo, Petrovec, i tako postaje predgrađe Skopja, tako da će uskoro i grad Skopje izaći na obale rijeke Pčinje.

Tok rijeke dijeli se na dvije mikroregije: Sredorek i Kotorci, između kojih se nalazi Baderska klisura.

U donjem toku rijeka Pčinja teče uz zapadnu stranu Gradištanske planine, i uliva se u Vardar na pola puta između Velesa i Skopja kod klisure Taor.

Geografske karakteristike uredi

  • Rijeka Pčinja, pripada Egejskom slivu. Njezin sliv ima ukupno 3 140 km², od toga je 1 247 km² u Srbiji i 1 893 km² u Republici Makedoniji.
  • Prosječni dotok vode rijeke Pčinje u Vardar je 14 m³/s, i rijeka nije plovna.
  • Glavne pritoke rijeke Pčinje nalaze se u Makedoniji, i one su; Bistrica, Petrošnica i Kriva reka sa lijeve strane, te; Kumanovska reka, sa desne strane.

Izvori uredi

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Treće izdanje (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6