Karta svijeta je geografska karta koja prikazuje površinu Zemlje na ravnoj plohi uporabom jedne od brojnih kartografskih projekcija.

Winkelova trostruka projekcija, koju su Goldberg & Gott označili kao najbolju kartografsku projekciju za cjelovit prikaz Zemlje,[1] i standardna projekcija za karte svijeta koje izrađuje National Geographic Society

Karte svijeta su često 'političke' ili 'fizičke'. Najvažnija svrha političke karte je prikaz teritorijalnih granica, dok su kod fizičke karte to geografska obilježja poput planina, vrste tla ili uporabe zemljišta. Geološke karte ne prikazuju samo fizičku površinu, već i karakteristike podložnih stijena, rasjednih linija i struktura ispod površine.

Projekcije uredi

Glavni članak: kartografska projekcija

Karte koje prikazuju Zemljinu površinu koriste projekciju, tj. način prenošenja (translacije) trodimenzionalne realne površine geoida na dvodimenzionalnu plohu. Vjerojatno najpoznatija kartografska projekcija u izradi karte svijeta je Mercatorova projekcija izvorno dizajnirana kao oblik nautičke karte.

Piloti u zrakoplovima koriste aeronautičke karte zasnovane na Lambertovoj konformnoj konusnoj projekciji koja se dobiva tako da se konus ili stožac postavi na odsječak Zemlje koji se želi mapirati. Stožac presijeca sferu (Zemlju) na jednoj ili dvije paralele koje se odabiru kao standardne linije. To omogućuje pilotima planiranje aproksimativne velikokružne (najkraće) rute na ravnoj dvodimenzionalnoj plohi papira.

Galerija uredi

Veze uredi

Projekcije uredi

Referencije uredi

  1. Large-Scale Distortions in Map Projections, 2007, David M. Goldberg & J. Richard Gott III, 2007, V42 N4.

Vanjske veze uredi