Канарево Брдо

(Preusmjereno sa stranice Kanarevo brdo)

Канарево брдо је насеље у општини Раковица, у Београду.

Канарево брдо
Pošalji fotografiju
Grad Београд
Stanovništvo 14.842
Канарево брдо na mapi Beograda
Канарево брдо
Канарево брдо
Канарево брдо (Beograda)


Koordinate: 44° 45′ 11" SGŠ, 20° 27′ 26" IGD

Кратак историјат и природа uredi

Пре Другог светског рата цело брдо је било у приватном власништву. Последњи власник пре национализације, била је извесна Ружа Канар, удовица човека по коме је касније и цео крај назван. Урбанизација је почела 1946. године, али прве контуре градског насеља су почеле да се назиру тек крајем 60-их година 20. века, кад је изграђено 5 солитера уздуж улице Ивана Мичурина. Убрзо је у саобраћај пуштена и "главна кичма", Борска улица, па и прва аутобуска линија, 47. Највиша зграда је постала сива петнаестоспратница у центру насеља 70-их година. У новијем делу насеља, ближем Кошутњаку, налази се улица Српских Ударних Бригада, у којој је испостава Дома Здравља Раковица [1]. Међу најинтересантнијим зградама је она, коју је данас закупила компанија "WEG", која је изграђена 80-их, а при том променила неколико намена.

Канаревим Брдом протиче и један поток, међутим како је насеље грађено, он је измештен испод земље, бетона и асфалта, мада се његови делови и даље могу видети у дворишту ОШ "Иво Андрић". Више потока и поточића са Канаревог, Бањице, Миљаковца, спроведени су цевима до оближње Топчидерске реке.

Практични подаци uredi

Превоз uredi

Ово насеље је повезано са центром града линијама аутобуса 47 (у другом смеру до Ресника), 48 (у другом смеру до Миљаковца 3) и 59 (у другом смеру до Петловог Брда), Са Вождовцем са једне и Бановим Брдом са друге стране вози се линијом 50, а са Новим Београдом релативно новијом линијом 94. Такође, могуће је отићи и директно у Макиш линијом 54, а недавно је покренута и линија минибуса Е5, која води до Звездаре.

Школе uredi

На Канаревом Брду се налазе две основне школе: "Иво Андрић" и "Ђура Јакшић", као и Средња Занатска Школа "Петар Лековић".

Терени и паркови uredi

Готово свака зграда је окружена одређеном парковском површином, а такође постоји неколико терена за кошарку и мали фудбал. Велики број деце и младих одлази и на терен око Миљаковачког извора, као и у дворишта основних и средње школе.

Снабдевање uredi

Снабдевање становника насеља се углавном врши из супермаркета из ланца "Макси", али и са мање зелене пијаце, као и мноштва мањих радњи. Становници неретко набављају намирнице и са пијаца из суседних насеља, као што је Бањица.

Спољашње везе uredi

Референце uredi