Juraj V. Zrinski

Juraj V. Zrinski (na mađarskom: Zrínyi György; Čakovec, 31. siječnja 1599. – Požun, 28. prosinca 1626.), hrvatski ban i vojskovođa.

Juraj V Zrinski
ban Hrvatske
Na položaju
15. novembar 1622 – 28. decembar 1626
PrethodiNikola Frankopan Tržački
SlijediZsigmond Erdődy
Lični detalji
Rođenje(1599-01-31)31. 1. 1599.
Čakovec, Kraljevina Hrvatska, Habsburška Monarhija
Smrt28. 12. 1626. (dob: 27)
Pozsony, Kraljevina Mađarska, Habsburška Monarhija
PočivalištePavlinski manastir u Svetoj Jelini, Hrvatska
Supružnik/ciMagdalena née Széchy
DjecaNikola Zrinski
Petar Zrinski
RoditeljiJuraj IV Zrinski
Sofija Zrinski

Život uredi

Grof Juraj V. Zrinski bio je hrvatski ban od godine 1622. do svoje smrti 1626. Bio je sin Jurja Zrinskog IV. (koji je godine 1574. u Nedelišću dao tiskati poznatu knjigu "Decretum tripartitum") i grofice Sofije Zrinski rođ. Stubenberg.

Slavni Jurajev djed Nikola Šubić Zrinski Sigetski poginuo je junački braneći mađarsku tvrđavu Siget od turskog napada.

U ranoj mladosti odgojen u protestantskoj (luteranskoj) vjeri, Juraj je kasnije prešao na katoličanstvo te protjerao protestantske propovjednike, obnovivši katoličke župe. Najviše je boravio u Ozlju, a od 1625. godine, kada mu je umro stariji brat Nikola VI., trajno se preselio na svoj posjed u Međimurju, u utvrđeni dvorac Čakovec.

Dana 15. studenog 1622. godine Juraj Zrinski imenovan je hrvatskim banom. U svoje vrijeme bio je poznat kao hrabar i neustrašiv ratnik, ali i po tome što je bio nadmen i imao britak jezik. Osobito se proslavio u bitki s Turcima kod Palanke, a poznati su njegovi uspješni vojni pohodi 1624. godine na Kostajnicu i Jasenovac, gdje je zadao teške poraze Osmanlijama.

Bio je oženjen groficom Magdalenom Széchy i imao dva sina, Nikolu VII. i Petra, koji su kasnije postali istaknuti hrvatski banovi i obojica umrli nasilnom smrću, cijeli se život boreći za Hrvatsku.

Juraj je umro u vojnom taboru u Požunu (današnja Bratislava u Slovačkoj), gdje je sudjelovao sa svojom postrojbom u Tridesetogodišnjem ratu. Povijesni izvori govore da je bio otrovan po nalogu austrijskog carskog generala Albrechta von Wallensteina, nakon što je došlo do njihovog verbalnog sukoba. Pokopan je u obiteljskoj grobnici Zrinskih u kompleksu pavlinskog samostana u Svetoj Jeleni, lokalitetu udaljenom dva kilometra sjeverno od Čakovca.

Vanjske veze uredi