Jules Dupré

Jules Dupré (Nantes, 5. travnja 1811.L'Isle-Adam, 6. rujna 1889.) bio je francuski slikar pejzaža, jedan od najistaknutijih pripadnika Barbizonske škole.

Jules Dupré
realizam
Jules Dupré
Jules Dupré, autoportret
Rođenje Nantes, 5. travnja 1811.
Smrt L'Isle-Adam, 6. rujna 1889.
Nacionalnost francuska
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Praksa Barbizonska škola

ŽivotopisUredi

Jules Dupré rođen je 5. travnja 1811. u Nantesu. Njegov je otac bio proizvođač porculana i mladi Dupré je od svoje jedanaeste godine života zajedno s ocem izučavao zanat dekoratora porculana[1]. U slobodno vrijeme okušao se u slikanju pejzaža, a kasnije se seli u Pariz gdje dobiva formalnu naobrazbu u slikarskim tehnikama. U kasnim 1820-im putuje zajedno s ocem u Limonges, gdje započinje slikati pejzaže onog kraja.

Godine1831., u svojoj dvadesetoj godini života, prvi put izlaže na izložbi Salon u Parizu, s nekoliko prikaza pejzaža, te sporadično nastavlja izlagati slijedećih nekoliko godina. Tri godine kasnije na istoj je izložbi nagrađen medaljom drugog reda kao tematski slikar[1].

Iste godine putuje u Englesku, te upoznaje Johna Constablea koji je na njega imao vrlo velik utjecaj[1]. Smatra se, naime, da je Dupré prenio engleski stil slikanja pejzaža u Francusku i spojio ga kasnije sa stilom Barbizonske škole. U tom razdoblju upoznaje Théodorea Rousseaua, jednog od najvažnijih predstavnika Barbizonske škole, s kojim će ostati blizak prijatelj tijekom cijelog života[2]. Često su zajedno putovali Francuskom u potrazi za pogodnim mjestima za pejzažno slikarstvo, a imali su i zajednički studio.

Jules Dupré je imenovan časnikom Legije časti 1848. godine. Od 1852. prestaje izlagati u Salonu, da bi ponovo prikazao svoje radove na toj izložbi tek 1867.[2] Od 1870-ih Dupré se seli u primorski gradić Cayeux-sur-Mer, gdje slika prizore mora i morske obale, tipične za njegovo kasno razdoblje. Postupno se izolira od javnog života i u konačnici prestaje izlagati svoje radove na izložbama od 1883.[2] Jules Dupré umire 6. rujna 1889. Danas se smatra jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih francuskih slikara pejzaža 19. stoljeća.

Galerija slikaUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Jules Dupré u Encyclopaediji Britannici, pristupljeno 2. rujna 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Životopis Julesa Dupréa na Rehs Gallery[mrtav link], pristupljeno 2. rujna 2014.

Vanjske povezniceUredi