Jovanka Bjegojević

Jovanka Bjegojević (Prnjavor, 28. septembar 1931Beograd, 31. avgust 2015) je primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jovanka Bjegojević

Srednju baletsku školu, u klasi Mila Jovanovića, završila je u Beogradu 1950. godine, kada je i debitovala u Narodnom pozorištu kao kneginja u Baladi o jednoj srednjovekovnoj ljubavi Frana Lotke. Na istoj sceni igrala je veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repertoaru. Zahvaljujući vrhunskoj igračkoj tehnici postala je, uz Dušanku Sifnios i Lidiju Pilipenko, jedno od najznačajnijih imena srpskog baleta 1960-ih i 1970-ih. U periodu 1959—1961. kao članica francuske baletske grupe Žana Babilea, i Australijskog nacionalnog baleta u Sidneju (Australija), gostovala je u mnogim zemljama.

Kao članica Narodnog pozorišta u više navrata bila je šef Baleta. Uspešno se bavila i pedagoškim radom u Glumačko-baletskoj školi u Beogradu, a igrala je i na filmu.

Ostvarila je značajne kreacije u baletskim predstavama: Labudovo jezero (Petar Iljič Čajkovski), Dvoboj (Raffaello de Banfield), Pepeljuga Sergej Sergejevič Prokofjev, Ptico ne sklapaj svoja krila (Enriko Josif) i drugim. Dobitnica je Sedmojulske nagrade.

Spoljašnje veze uredi

  • Enciklopedija srpskog naroda, Beograd: Zavod za udžbenike, 2008, 105.
  • Srpska porodična enciklopedija, knj. 4. Beograd; Narodna knjiga ; Politika, 2006, 16.