Sir John Clifford Mortimer, CBE, QC (21. april 1923 – 16. januar 2009) je bio engleski pravnik i književnik. Odrastao je u porodici uglednog advokata (barrister) Clifforda Mortimera koji je karijeru nastavio usprkos vlastitog osljepljivanja, i koji je svog sina potakao kako da i sam krene njegovim stopama, tako i da paralelno pokuša ostvariti vlastite spisateljske ambicije. Mortimer se u britanskim sudnicama istakao krajem 1960-ih i 1970-ih kao zastupnik obrane u nizu krivičnih postupaka zbog opscenosti, gdje su njegovi klijenti bili istaknuti umjetnici i izdavači, a koji su u značajnoj mjeri pridonijeli uspostavljanju novih standarda slobode izražavanja i cenzure u Britaniji. Široj je javnosti, međutim, dalekoj poznatiji kao autor brojnih romana, dramskih djela, filmskih i televizijskih scenarija, dio kojih je bio inspiriran i njegovim profesionalnim iskustvima. Među njima se najviše ističe Rumpole of the Bailey, TV-serija o ostarjelom londonskom barristeru koja se emitirala od 1975. do 1992. godine, a u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Leo McKern.

Sir John Mortimer
CBE QC
Biografske informacije
RođenjeJohn Clifford Mortimer
(1923-04-21)21. 4. 1923.
Hampstead, London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt16. 1. 2009. (dob: 85)
Turville Heath, Buckinghamshire, Ujedinjeno Kraljevstvo
SupružnikPenelope Mortimer (1949-1971, razvod)
Penelope Gollop (1972-2009, njegova smrt)
DjecaSally Silverman, Jeremy Mortimer (sa Mortimer)
Emily Mortimer, Rosie Mortimer (sa Gollop)
Ross Bentley (sa glumicom Wendy Craig)
četiri pokćerke
Obrazovanje
ŠkolovanjeDragon School
Harrow School
Alma materBrasenose College, Oxford
Zanimanjebarrister, dramatičar, scenarist, pisac
Opus
Književne vrsteroman, drama, filmski scenario
Jezikengleski
Znamenita djela
Nagrade
Queen's Counsel (1966)
CBE (1986)
Knighthood (1998)

Mortimerova rana djela su, između ostalog, bila ekranizirana i u bivšoj Jugoslaviji kada je 1960. tadašnja Radiotelevizija Zagreb emitirala TV-dramu Branilac po službenoj dužnosti.

Mortimer se ženio dva puta i imao petoro djece (računajući vanbračnog sina), među kojima je najpoznatija glumica Emily Mortimer.

Bibliografija uredi

Izabrani scenariji uredi

Vanjske veze uredi