Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (Joaq) (San Huan, Portoriko, 28. listopada 1974.), američki glumac.

Joaquin Phoenix
Biografske informacije
RođenjeJoaquín Rafael Bottom
28. 10. 1974. (1974-10-28) (dob: 49)
Portoriko San Juan, Portoriko
Opus
Djelatni period1986. -

Počeo je glumiti još kao dijete. Pokazao je sposobnost portretiranja međusobno vrlo različitih likova. Godine 1986., s deset godina, dobio je ulogu u filmu Spacecamp, a 1987. je glumio u Russkies uz svoju sestru Summer i Carole King. U filmu Rona Howarda "Roditelji" iz 1989. godine dobio je ulogu adolescenta, sina Dianne West.

Godine 1995. nakon dužeg prekida u snimanju, Phoenix je dobio pohvale za svoju glumu u filmu Gusa Van Santa Žena za koju se umire uz Nicole Kidman. Dvije godine kasnije glumio je uz Liv Tyler, Billya Crudupa i Jennifer Connelly u filmu Kako smo izmislili Abbotove. Iste godine glumio je uz Claire Danes, Seanna Penna i Jennifer Lopez u filmu Olivera Stonea Pogrešno skretanje. Radeći bez prestanka, 1998. glumio je u dva filma - Povratak u raj, gdje su mu partneri bili Anne Heche i Vince Vaughn te u Glinenim golubovima, gdje je ponovno udružio snage s Vaughnom. Sljedeće godine glumio je uz Nicolasa Cagea u filmu Joela Schumachera 8 milimetara.

Godina 2000. bila je ključna za Joaquina, jer je tijekom nje glumio u tri međusobno vrlo različita filma. Tumačio je ulogu Komoda u Gladijatoru Ridleya Scotta uz Russela Crowea, a dobio je nagrade National Board of Review, The Broadcast Films Critics Award i Blockbuster Award. Također je bio nominiran za nagradu Oscar, kao i za Zlatni globus. Iste godine glumio je uz Marka Wahlberga, Jamesa Caana, Faye Dunaway, Ellen Burstyn i Charlize Theron u filmu U ime pravde. Zatim se pojavio u Otrovnom peru markiza de Sadea uz Kate Winslet i Geoffreya Rusha, filmu koji je snimljen prema nagrađenoj drami Douglasa Wrighta o markizu de Sadeu. Godine 2002. dobio je ulogu u Misterioznim znakovima M. Night Shymalana - partner mu je bio Mel Gibson - a sljedeće godine sinkronizirao je glas "Kenaia" u animiranome filmu Legenda o medvjedu.

Godine 2003. M. Night Shymalan ga je ponovno angažirao u trileru Zaselak. Uslijedio je film Sirena za uzbunu, a 2005. glumio je u filmu Hod po rubu za u kojem je glumio legendarnog Johnnyja Casha. Za taj film osvojio je Zlatni globus i nominaciju za prestižnu nagradu Oscar.

Vanjske veze uredi