Mark Robert Michael Wahlberg (Boston, Massachusetts, 5. lipnja 1971.), američki glumac i bivši glazbenik, nominiran za Oscara i osvajač nagrade BAFTA.

Mark Wahlberg
glumac, producent
Biografske informacije
RođenjeMark Robert Michael Wahlberg
5. 6. 1971. (1971-06-05) (dob: 52)
Boston, Massachusetts, SAD
PseudonimMarky Mark
Monk D
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, producent
Marky Mark
Lični podaci
Ime po rođenjuMark Robert Wahlberg
Zanimanjerapper
glumac
Muzički rad
Period aktivnosti1991. - 1997.
ŽanrHip hop

Rodio se u bostonskoj četvrti Dorchester, kao najmlađi od devetero djece. Majka je bila bankovna činovnica, a otac je radio kao dostavljač.

U sebi ima švedske, irske i krvi francuskih Kanađana. Poznat je po impresivnom tijelu, osobito mišićima. Odgojen je kao katolik, ali nikad nije maturirao, a bio je i u problemima sa zakonom. Imao je namanje 25 prijava, po vlastitom priznanju.

Također je vrlo rano postao ovisan o kokainu. Prvotno je bio glazbenik i član grupe The Funky Bunch, ali je kasnije nastavio samostalnu karijeru. Glazbom se bavio od 1991. do 1997. godine. Bio je predgrupa NKOTB na njihovoj posljednjoj turneji. Glumi od 1993. godine, a do sada je ostavrio niz zapaženih uloga. Ipak, najpoznatiji je kao Dirk Diggler u filmu Boogie Nights. Oženjen je ,ima dvoje djece. Praktični je katolik.

Došao je u središte kontroverze nakon što je odšutio homofobnu primjedbu jednog jamajčanskog glazbenmika s kojim se pojavio u tv-showu. Kasnije se ogradio od homofobije, ali pod pritiskom medija. Razmatran je za ulogu u filmu "Planina Brokeback", ali ipak nije dobio ulogu. Također je on trebao utjeloviti Linusa Caldwella, ali je ulogu odigrao Matt Damon.

Ljevak je.