Jezero (Petlovac)

Google maps > Petlovačko jezero

Jezero je umjetno jezero u Petlovcu (Baranja), na zapadnoj strani Ulice Zvonka Brkića, uz samu državnu cestu D517 koja prolazi tom ulicom, površine od 0,8 hektara. Mještani ga zovu samo Jezero, a kad se spominje u širem kontekstu, onda se govori o petlovačkom jezeru ili o jezeru u Petlovcu. Samo na online-karti Google maps to jezero naziva se "Rekreacijsko jezero Petlovac"

Jezero
Pogled sa sjeverne strane
Lokacija
Položajnaselje Petlovac (Baranja)
Države Hrvatska
Koordinate45°45.41′″N18°32.28′″E
Hidrografija
Vrstaumjetno
Površina0,008 km²
Aps. visina94 m
Dužina0,2 km
Širina0,04 km
Dubinam
Hidrologija
Pritokenema (oborinske vode)
Odljevnema

Uređenje jezera uredi

Osnovna namjena jezera bila je (i ostala) prihvat viška oborinskih voda, ali je sve do 2009. godine bilo prilično zapušteno, puno smeća i rastinja, iako su ga povremeno čistili članovi ŠRD-a "Som". Uređeno je krajem 2009. godine. Uređenje su financirale Hrvatske vode, dok je radove izvela darđanska Odvodnja. Produbljeno je jezersko korito i očišćeno od smeća i rastinja, a na sredini jezera nasut je umjetni poluotok u obliku zrcalne slike latiničnog slova "L", donjim dijelom spojen sa zapadnom obalom. Radovi vrijedni oko 500.000 kuna trajali su mjesec dana.

Druga faza uređenja uredi

Nakon prve faze, uređene su obale i prostor oko jezera, posijana trava i poribljena voda, tako da jezero, uz svoju osnovnu namjenu, otada ukrašava naselje i rekreativcima pruža dodatne sadržaje: odmor, šetnju, kupanje, pecanje. Dio radova na uređenju jezera besplatno je obavilo OPG Zadravec, a dio su uradili volonterskim radom članovi Udruge mladeži "Petlovac". Jezero je svečano otvoreno 4. VI. 2010. godine na Dan Općine Petlovac.

Rekreacijsko jezero uredi

Prva sezona kupanja počela je već Prvog maja 2010. godine, ali se broj kupača proredio nakon što se 2. VII. iste godine desila velika tragedija u kojoj su se, svega nekoliko metara od obale, ali u vodi dubokoj oko 5 metara, utopila dvojica mladića u dobi od 21 i 35 godina. Ipak, jezero je postalo mjesto za rekreaciju Petlovčana i drugih Baranjaca.

Turistička oprema uredi

Kasnije je petlovačko Jezero dobilo i turističku opremu: šetnicu, drveni most, klupe, sjenice, mjesto za roštiljanje, dječje igralište, čak i mali servis za bicikle. Sve prilagođeno šetačima, rekreativcima, biciklistima, djeci, izletnicima, pecarošima... i u službi ruralnog razvoja. Jedino što na prilazima Petlovcu, na državnoj cesti D517, nema turističke signalizacije koja bi motorizirane prolaznike upozoravala na izletište Jezero, a uz njega nema ni parkirališta za automobile gdje bi se prolaznici eventualno mogli zaustaviti i predahnuti.[1]

Fotogalerija uredi

Izvori uredi