Jesús Rafael Soto

Jesús Rafael Soto
op artkinetička umjetnost
apstraktna umjetnostminimalizam

Portret slikara; autor Lothar Wolleh
Biografske informacije
Rođenje 5. lipnja 1923.
Ciudad Bolívar, Venezuela
Smrt 14. siječnja 2005.
Francuska Pariz, Francuska
Počivalište Montparnasse
Francuska Pariz, Francuska
Profesionalne informacije
Zanimanje slikar, kipar
Opus
Polje slikarstvo, kiparstvo
Znamenita djela

Jesús Rafael Soto (Ciudad Bolívar, 5. lipnja 1923.Pariz, 14. siječnja 2005.) bio je venezuelanski umjetnik, slikar i kipar te jedan od najznačajnijih predstavnika op arta i kinetičke umjetnosti; Soto je danas jedan od globalno najpoznatijih venezuelanskih umjetnika.

Rodio se u gradu Ciudad Bolívar, gdje je i započeo svoju umjentničku karijeru; još kao dječak, Soto je izrađivao filmske postere za lokalne korisnike. Formalno umjetničko obrazovanje stekao je u Caracasu. Od 1947. do 1950. bio je ravnatelj u školi Escuela de Artes Plasticas, nakon čega odlazi u Pariz, gdje surađuje s Yaacovom Agamom, Jeanom Tinguelyjem i Victorom Vasarelyjem, ali i drugim modernim umjetnicima. U umjetničkom svijetu probio se tokom 50-ih i 60-ih godina i to serijom slika geometrijske apstrakcije i minimalizma. Nešto kasnije, posvetio se op artu i, posebice, kinetičkoj umjetnosti preko svog kiparskog rada.

Od 70-ih pa nadalje, njegov je ugled bio toliki da su mu djela izlagana u najuglednijim svjetskim muzejima, poput MoMA-e ili Guggenheima u New Yorku te Centra Pompidou u Parizu. Godine 1973., u njegovom rodnom gradu otvoren je muzej u njegovu čast, a kojega je dizajnirao ugledni arhitekt Carlos Raúl Villanueva. Njegova djela se danas nalaze u muzejskim kolekcijama diljem svijeta.

Preminuo je 2005. godine u Parizu, a pokopan je na groblju Montparnasse.