Džins (engl. jeans), farmerice, farmerke ili traperice su pantalone koje se prave tradicionalno od denima, dok se danas prave od raznog materijala uključujući pamuk i somot. U početku su se koristile kao radno odelo, a kasnije su postale veoma popularne među mladima 1950-tih. Najpoznatiji brendovi su Levis (engl. Levi's) i Rengler (engl. Wrangler). Danas su farmerice popularne u celom svetu i postoje u mnogim stilovima i bojama.

Farmerke

Istorija uredi

Najraniji poznati predhodnik farmerica je debelo indijsko pamučno platno (engl. dungaree) iz XVI veka. Platno se bojalo u indigo i tako se prodavalo mornarima u Bombaju.

Farmerice su prvi put bile proizvedene u Đenovi kada je ovaj grad bio nezavisna republika i pomorska sila. Napravljene su za pripadnike Đenovljanske mornarice gde su se zahtevala odela za sve vremenske prilike. Koren engleske reči jeans odnosno blue jeans leži u francuskom izrazu koji se u to vreme koristio: blue de Genes.

Levi Štraus (engl. Levi Strauss), bavarski trgovac u San Francisku, prodavao je farmerice rudarima po Kaliforniji 1850-tih. Džejkob Dejvis (engl. Jacob Davis) je bio krojač koji je zajedno sa Štrausom patentirao farmerice sa bakarnom dugmadi kao pojačanje. Kasnije farmerice nose ostali radnici, među kojima i farmeri i traperi. Tako nastaju izrazi u srpskohrvatskom jeziku.

Farmerice u Jugoslaviji uredi

Su se pojavile šezdesetih godina dvadesetog veka. Imali su ih samo oni koji su imali rođake u inostranstvu. Farmerice su mogle još jedino da se kupe u "Komisionima" po značajno većoj ceni. Najpoznatije marke su bile "Levi Štraus" ali i "Li", "Super Rajfl". Poreklo farmerki "Super rajfl" je bila verovatno Italija.

Farmerice su izvestan period vremena bile zabranjene za nošenje u školama kao "neprihvatljivo dekadentne za socijalističku mladež"!. Onaj ko bi došao u školu u farmericama bio bi vraćen kući da se presvuče i "pristojno obuče".

Farmerice iz Novog Pazara uredi

Farmerice su pre dvadesetak godina počele da se proizvode u Novom Pazaru, ali kao falsifikati poznatih firmi. To su bile male privatne krojačke radionice. Vremenom, kvalitet se bio sve bolji, tako da je danas Novi Pazar, verovatno, najveći proizvođač farmerki u Evropi.

Povezano uredi