Dževher ibn Abdulah Sicilijanac

(Preusmjereno sa stranice Jawhar as-Siqilli)

Dževher ibn Abdulah "Sicilijanac" (Arapski: جوهر الصقلي), je rođen oko 928-930, umro 992, također poznat kao El-Rumi[1] je bio jedan od najvažnijih vojskovođa u fatimidskoj vladavini. Osnivač je grada Kaira i univerziteta al-Azhar.

Biografija

uredi

Dževher je bio sicilijanski Memluk (islamizirani, rob-vojnik, služili u Ejubijskoj dinastiji od 9-17 stoljeća), grčkog porijekla. Njegova porodica je porijeklom sa Sicilije po čemu je dobio nadimak الصقلي Sicilijanac). Doveden je kao rob u Sjevernu Afriku. U službu kod halife Ismaila ibn Mensura je doveden kao posebno inteligentan i sposoban rob. Sin halife Muaz Dinilah ga je oslobodio i imenovao njegovim ličnim sekretarom. Uskoro je postao vezir i visokorangiran vojni general, gdje je pokazao veliko vojno umjeće. Pod njegovim komandovanjem, granice Fatimidskog carstva su proširene. Osvojio je grad Fez u Maroku.

 
Džamija i univerzitet Al-Azhar, kojega ge Dževher osnovao 970. godine

Nakon što su zapadne granice Fatimidskog carstva osigurane, Dževher "Sicilijanac je počeo osvajati teritorije prema Egiptu i osvojio je teritorije oko rijeke Nil nakon opsade Gize. Dževher je nakon toga vladao Egiptom do 972. kao namjesnik.

U tom periodu on je osnivao grad Kairo kao novu prijestolnicu Fatimidskog halifata. 970. godine osniva al-Azhar džamiju. Dževher je umro u februaru 992. godine.

Povezano

uredi

Reference

uredi
  1. "Historija Arapa" Filip Hitti

Vanjske veze

uredi