Jaglac (Primula acaulis ili Primula vulgaris) je višegodišnja biljka koja cvijeta od kraja decembra do početka maja. Sjeme sazrijeva od aprila do augusta. Cvjetovi su hemafrodicni i sadrže i tučak i prašnike. Karakteriše je izuzetno bogata lisna rozeta, kratak korijen i specifični listovi (sa sitnim dlačicama na naličju, golog lica, naborani u pupoljku). U visinu naraste do petnaestak centimetara, što je čini pogodnom za ukrašavanje kućnih i poslovnih prostorija. Ne podnosi visoke temperature, izravnu izloženost sunčevim zrakama niti preveliku vlagu.

Jaglac
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Primulaceae
Rod: Primula
Vrsta: P. acaulis
Dvojni naziv
Primula acaulis
Huds.

Postoje brojni hortikulturni oblici koji se upotrebljavaju u dekorativne svrhe. Spada među najranije proljetnice o čemu govori i njeno ime - lat. primus znači prvi, dok lat. vulgaris znači običan, svakodnevan.

Upotreba u ljekovite svrhe uredi

Čaj od korijena jaglaca se koristi kod upala pluća, bronhitisa i hripavca pošto smekšava i razrjeđuje nataloženu sluz i pomaže kod upala. Čaj od cvata jaglaca pomaže kod simptoma migrene, neuralgije i nesanice. Čitava biljka se može koristiti za detoksifikaciju organizma te pomaže sa reumatskim problemima i gihtom.[1]

Izvori uredi

  1. Čaj od jaglaca Arhivirano 2016-03-04 na Wayback Machine-u, e-ljakarna.net

Eksterni linkovi uredi