Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku je srednja škola smještena u Tvrđi, povijesnoj jezgri grada Osijeka. Školu je osnovao Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu,a Odluka o osnivanju donesena je 10. veljače 1998. godine.

Isusovačka klasična gimnazija

Povijest uredi

Prva školska godina bila je 1998./99., a u prvi razred upisalo se svega 23 učenika. U naredne dvije godine u prve razrede je upisivano po dva razredna odjeljenja kako je predviđeno prema planu upisa Osnivača škole i odobrenju Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Nastava se odvijala na nekoliko lokacija poput Rezidencije Družbe Isusove u Osijeku i II. gimnazije. Školske godine 2000./01. škola se preselila na današnju lokaciju, Trg Vatroslava Lisinskog 1. Danas u školi ima 2 generacije po 3 razreda i 2 generacija po 2 razreda.

Program uredi

IKG provodi program Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za klasične gimnazije. To uključuje učenje latinskog i grčkog jezika i kulture kroz sve četiri godine, čime se stječe veliko znanje na području antičke književnosti i kulture.

Cilj škole uredi

U nastavnom programu škola nastoji svakom učeniku dati priliku da otkrije svoje darove i da ih razvije u duhu gesla škole: "Semper magis" (uvijek više).

Cilj škole je razvijati osobe otvorena, pozitivna i širokog duha, pobuditi u srcima učenika velike želje i ambicije prema čovjeku i cijelom čovječanstvu.

Cilj je također i formirati osobe koje će imati čvrsto vjersko i ljudsko uvjerenje, osobe sposobne da poštuju one koji drugačije misle i da vode dijalog s njima.

Ravnatelji uredi

1. mr. Pero Majić-Barišić od osnivanja do rujna 1998.
2. prof. Petar Galauner 1998. - 2001.
3. mr. sc. Mirko Nikolić 2001./2002.
4. mr. sc. Ivan Matić 2002. - 2010.
5. mr. sc. Ivica Musa 2010. - 2014.
6. mr. sc. Sebastian Šujević 2014. -

Vanjske veze uredi