Mrežna enciklopedija

(Preusmjereno sa stranice Internetski enciklopedijski projekt)

Mrežna ili internetska enciklopedija jest zbirka javno dostupnog znanja iz raznih područja, dostupna pomoću internet preglednika.

Među laicima česte su zabune između nejednakih pojmova enciklopedije i leksikona. U štampanim izdanjima iz leksikografije, leksikon čini pregledna zbirka naslova i kraćih izvoda o raznim pojmovima, dok prave enciklopedije uglavnom obuhvataju opširnije tematske izvode pojmova s podnaslovima, zaglavljima i pripadnom literaturom. Osim digitalizovane Encyclopædia Britannica, većina ostalih enciklopedija na internetu su započele kao jednostavni internetski leksikoni koji su zatim prerasli u prave razrađene enciklopedije.

Na internetu je postojalo do pedeset raznih opitnih leksikona i enciklopedija, od kojih su mnogi dosad odumrli i nestali. Među njima su najvažnije stručno uređivana englesko-jezična Encyclopædia Britannica i najveća višejezična slobodna internetska enciklopedija Wikipedia.

Po koncepciji razrade, te dostupnosti i uticaju korisnika, razlikuju se tri glavna tipa internetskih enciklopedija: otvoreni tipovi (wiki), poluotvoreni elitni tip i zatvoreni komercijalni tip.

Vidi još

uredi