Indo-Grčko Kraljevstvo

Indo-Grčko Kraljevstvo je naziv za helenističku državu, odnosno grupu država i raznih političkih entiteta koji su u 2. i 1. vijeku pne. postojali na području sjeverozapadnog i sjevernog dijela Indijskog podkontinenta. Nastalo je kada je Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo pod kraljem Demetrijem u prvoj polovici 2. vijeka pne. napalo sjever tadašnje Indije. Noovosvojena područja su se, međutim, brzo otcijepila od Baktrije i stvorila novi politički entitet. Historijski i drugi izvori poznaju oko tridesetak indo-grčkih vladara od kojih su mnogi međusobno ratovali.

Upozorenje: Nije specificirana vrijednost za "ime_genitiv"


Indo-Grčko Kraljevstvo
?
180. pne–10 ?
Položaj {{{ime_genitiv}}}
Položaj {{{ime_genitiv}}}
Indo-Grčko Kraljevstvo oko godine 100. pne..
Glavni grad Aleksandrija na Kavkazu
Sirkap/Taksila
Sagala/Sialkot
Pushkalavati/Peucela
Jezik/ci Grčki (grčki alfabet)
Pali (Kharoshthi poismo)
Sanskrit, Prakrit (Brāhmī pismo)
moguće i aramejski
Religija budizam
drevna grčka religija
hinduizam
zoroastrizam
Vlast monarhija
Kralj Apolodot I
 - 25. pne. - 10. n.e. Strato II
Historijska era Stari vijek
 - Uspostava
 - Prestanak

Indo-Grčko Kraljevstvo je bilo najkasnije stvorena, najistočnija, ali i najizoliranija od svih helenističkih država. Zahvaljujući tome je opstala, odnosno doživjela uspon i prosperitet u vrijeme kada je helenizam na zapadu doživljavao svoj sumrak. Za Indo-Grke je također bilo karakteristično da su s vremenom počeli prihvaćati lokalnu hinduističku, ali i budističku kulturu; potonje je zaslužno za pojavu grko-budizma.

Indo-Grčko Kraljevstvo je u političkom smislu prestalo postojati nakon najezde Indo-Skita godine 10. n.e. Vjeruje se da su određene indo-grčke zajednice slijedećih nekoliko godina opstale pod kušanskom vlašću.

Eksterni linkovi uredi