Demetrije I od Baktrije

Demetrije I (grčki: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ) ili ( Demetrius = Dhammamitra, prijatelj/mitra Dhamme na jeziku Pali) bio je budistički grčko-baktrijski kralj koji je vladao od oko 200. do 180. pne.. Svog oca Eutidema je naslijedio oko godine 200. pne., nakon čega je pokrenuo osvajački pohod i zauzeo velike dijelove današnjeg Irana, Afganistana i Pakistana[1] stvorivši tako Indo-Grčko Kraljevstvo, najudaljeniju i najmlađu helenističku državu. Nikada nije poražen u bitci zbog čega je dobio nadimak nepobjedivi (Aniketos) na kovanicama svog nasljednika Agatokla.

Demetrije I od Baktrije
Grčko-baktrijski/ indo-grčki kralj
Demetrije, naveden kao "ANIKETOS", tj. "nepobjedivi" (kovanica koju je izdao Agatoklo).
Vladavina200. pne. - 180. pne.
PrethodnikEutidem I
DinastijaEutidemidska dinastija
OtacEutidem I
Vjeroispovjestbudizam , drevna grčka religija

"Demetrije" je bilo ime dvojice, a možda i trojice grčkih kraljeva Baktrije i Indije. Demetrije II o kome se vode rasprave je bio najvjerojatnije rođak, dok je Demetrije III (cca. 100. pne.) poznat isključivo iz numizmatičkih izvora.

Napomene uredi

  1. Za Demetrija se govori da je osnovao Taksilu i Sagalu u današnjem Punjabu, koju je po ocu nazvao Eutidemija ("grad Sagala, također poznat kao Eutidemija" (Ptolemej, Geographia, VII 1))

Literatura uredi

  • "The Shape of Ancient Thought. Comparative studies in Greek and Indian Philosophies" by Thomas McEvilley (Allworth Press and the School of Visual Arts, 2002) ISBN 1-58115-203-5
  • "Buddhism in Central Asia" by B.N. Puri (Motilal Banarsidass Pub, January 1, 2000) ISBN 81-208-0372-8
  • "The Greeks in Bactria and India", W.W. Tarn, Cambridge University Press.