Ilha da Queimada Grande

Ilha da Queimada Grande, poznat i kao Otok zmija, je 430,000m2 velik otok koji se nalazi nedaleko od obale federalne države São Paulo u Brazilu. Otok je dom enemske vrste roda Bothrops, zlatne zmije (Bothrops insularis), koja spada među najotrovnije zmije na svijetu.

Ilha da Queimada Grande
Fotografija otoka iz zraka
Podaci
Lokacija Atlantski ocean
Koordinate 24°29′8.5″S46°40′31.22″W
Država  Brazil
Površina 0.43 km²
Obalna linija 1.5 km
Broj stanovnika nenastanjen

Iako je zlatna zmija jedina vrsta zmije na otoku, prijeti joj izumiranje jer nema nijedno drugo prirodno stanište i zbog mogućnosti šumskih požara. Ipak, broj zmija na otoku je prilično velik te se pretpostavlja da na određenim mjestima na otoku živi po jedna zmija za svaki kvadratni metar.

Postojali su planovi da se na otoku izgradi plantaža banana, međutim spaljivanje tla je propalo, mada je otok vjerojatno dobio ime po tome jer termin queimada na portugalskom označava agrarnu tehniku "posijeci i spali". Na otoku se nalazi svjetionik, kojega je dugo održavao stalno naseljeni svjetioničar, no danas taj posao obavlja brazilska vojska. Otok je nenastanjen, a civilima je pristup strogo zabranjen. Brazilska vojska tek povremeno izdaje dozvole znantvenicima, koji su jedini koji povremeno dobiju pristup otoku.