Ibarski Kolašin

Ibarski Kolašin je naziv za oblast koja se prostire uz reku Ibar, na severu Kosova i Metohije i na jugu Raške oblasti. Najveće mesto u Ibarskom Kolašinu je Zubin Potok, a veća sela su Ugljare, Zupče, Gazivode, Čečevo, Velji Breg, Brnjak, Oklace i Ribariće. Stanovništvo iz Oklaca je mahom naseljavano iz Crne Gore, mesta Kuči. Iz Oklaca i Brnjaka su se ljudi uglavnom selili u Smederevo, Kraljevo ili Kragujevac. Oklace ima zaseoke Staniće, Jankoviće, Kovačeviće, Dobriće...

Jezero Gazivode

U dolini Ibra, na prostoru Ibarskog Kolašina, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka izgrađena je brana i formirana akumulacija Jezero Gazivode u okviru Sistema Ibar - Lepenac, koji je trebalo da snabdeva kosovsku kotlinu vodom kojom bi se navodnjavala polja sve do Uroševca. Drugi deo Sistema, jezero Lepenac nije realizovan, ali su kanali ovog sistema bili izgrađeni sve do Prištine. Vodom iz Jezera Gazivode snabdevaju se Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Vučitrn i okolna naselja. NJegovom izgradnjom raseljena su srpska sela u dolini Ibra, od Ribarića do Zubinog Potoka. Od onda je počelo intenzivnije iseljavanje naroda Ibarskog Kolašina.

Za Ibarski Kolašin ranije se upotrebljavao naziv Stari Kolašin. Stanovnici Ibarskog Kolašina zovu se Kolašinci. Najpoznatiji Kolašinac je pisac Grigorije Božović, rođen u selu Pridvorica, blizu Zubinog Potoka. Najstarija škola u ovome kraju osnovana je pre 150 godina u Manastiru Duboki Potok.

Vidi još uredi

Reference uredi