House of Usher (film)

film

House of Usher (sh. Kuća Usher ili The Fall of the House of Usher (sh. Pad kuće Usher) je američki horor film snimljen 1960. godine u režiji Rogera Cormana, poznat kao jedno od najznačajnijih ostvarenja u Cormanovoj filmografiji. Predstavlja adaptaciju istoimene novele Edgara Allana Poea. Nominalni protagonist je Philip Winthrop (čiji lik tumači Mark Damon), mladić koji odlazi na usamljeno imanje zvano Kuća Usher kako bi se sreo sa svojom zaručnicom Madeline Usher (čiji lik tumači Myrna Fahey). Radnja prikazuje kako se Madelinin brat Roderick (čiji lik tumači Vincent Price) protivi braku, uvjeren kako je njegova loza prokleta, te da se mora zatrti, te kako tome u prilog govori niz mračnih i zastrašujućih događaja koji se zbivaju u Kući Usher za vrijeme Winthropovog boravka.

House of Usher
Myrna Fahey kao Madeline Usher u sceni filma
RežijaRoger Corman
ProducentRoger Corman
izvršni:
James H. Nicholson
Samuel Z. Arkoff
ScenarioRichard Matheson
PredložakThe Fall of the House of Usher; autor:
Edgar Allan Poe
UlogeVincent Price
Mark Damon
Myrna Fahey
Harry Ellerbe
MuzikaLes Baxter
FotografijaFloyd Crosby
DistribucijaAmerican International Pictures
Datum(i) premijere
22. 6. 1960 (1960-06-22)
Trajanje79 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet300.000 $[1]
Bruto prihod1,450,000 $ (SAD i Kanada, kino-ulaznice)(rentals)[2]
213.785 ulaznica (Francuska)[3]

House of Usher, za koji je scenario napisao ugledni pisac horora Richard Matheson, predstavljao je svojevrsnu prekretnicu u filmografiji kako samog Cormana, tako i nezavisnog studija American International Pictures (AIP). U njega je uložena daleko veća svota novaca, kao predložak se koristio književni klasik, te je angažirani ugledni glumac Price. Cilj je bio pokazati kakos se Corman i AIP mogu nositi sa "ozbiljnim" temama i visokom kulturom umjesto eksploatacijskih žanrova. U tome se prilično uspjelo; Corman je, iako još uvijek sa drastično manje novca nego mainstrema hollywoodski sineasti, je snimio prilično efektan i zastrašujući gotski horor, ali je u njega udario i vlastiti autorski pečat. Uspjeh filma je sljedeće godine potakao snimanje još jedne ekranizacije Poevog opusa - The Pit and the Pendulum, drugog u ciklusu koji će kasnije dobiti naslov "Corman-Poe".

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Mark McGee, Faster and Furiouser: The Revised and Fattened Fable of American International Pictures, McFarland, 1996 p179
  2. "Rental Potentials of 1960", Variety, 4 January 1961 p 47.
  3. Podaci o gledanosti filmova Rogera Cormana u Francuskoj na Box Office Story

Vanjske veze uredi