Hitler iz našeg sokaka

Hitler iz našeg sokaka hrvatsko/jugoslavenska je humorna ratna drama iz 1975. godine koju je režirao Vladimir Tadej.[1] Glavne uloge tumače Nikola Simić, Boris Dvornik, Ružica Sokić i Dušan Bulajić. Radnja se odvija oko Volksdeutschera, gubitnika Leksija, koji slučajno postane značajan prilikom njemačke invazije Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu kada ga zavojače, te to iskorištava kako bi iskazivao svoj položaj zastrašivanjem lokalnog stanovništva. Film je izvezen u nekoliko država: Bugarska, Rumunjska, Poljska, Sovjetski Savez, DR Njemačka, Čehoslovačka i Mađarska.[2]

Hitler iz našeg sokaka
RežijaVladimir Tadej
ProducentJadran film
Croatia film
ScenarioZoran Petrović
Vladimir Tadej
UlogeNikola Simić
Boris Dvornik
Ružica Sokić
Dušan Bulajić
Zvonko Lepetić
Slavko Simić
Zvonko Lepetić
Ivan Hajtl
Mate Ergović
MuzikaŽivan Cvitković
FotografijaNenad Jovičić
MontažaBlaženka Jenčik
Datum(i) premijere1975.
Trajanje94 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jezikhrvatski
Hitler iz našeg sokaka na Internet Movie Database

Radnja uredi

Banat, Jugoslavija, 1941. Leksi je Volksdeutscher, pijanica i neugledan seljak u nekom selu. Slaveni i Nijemci žive skladnim životima, ali se neki Nijemci počinju ponašati čudno otkad se sve češće spominje Hitlera i njegov uspon u Trećem Reichu. Iznenada, dolazi do invazija sila Osovine na Jugoslaviju, nakon čega lokalni Nijemci pristupaju Wehrmachtu, a među njima i Leksi, koji tako dobije priliku postati netko i nešto. Pošto vlada zakon da se za svakog ubijenog Nijemca strijelja 50 mještana, Leksi iskorištava strah mještana kako bi se pravio važan i strašan. Ipak, supruga Anika mu se i dalje ruga jer nije uspio dobiti bolje imanje za razliku od drugih Nijemaca. Mještanin Marko ima aferu s Anikom, te smišlja plan kako se napokon riješiti Leksijeve strahovlade: pošto se Leksi boji da će biti unovačen za rat u istočnom frontu, želi se samoraniti kako bi ispao privremeno nesposoban za rat. Marko mu ponudi da sve ispadne kao nezgoda, kako Wehrmacht ne bi kaznio nijednog mještanina. Ipak, Marko mu odbija platiti išta za to. Leksi iz bijesa otvori vatru i ubije Aniku, a Marko njega. Za kaznu, Wehrmacht okuplja 50 mještana te ih odvodi na strijeljanje.

Glavne uloge uredi

Glumac Uloga
Nikola Simić Leksi
Bоris Dvornik Marko
Ružica Sokić Anika
Dušan Bulajić
Zvonko Lepetić
Ivan Hajtl Тоmа
Mate Ergović
Тihomir Pleskonjić Šturmfirer Han
Bogić Bošković
Mira Banjac Zaretova žena
Slavko Simić Frulaš Mitar

Nagrade uredi

Izvori uredi

  1. „Hrvatski filmski arhiv: Popis hrvatskih dugometražnih filmova 1944. - 2006.”. Arhivirano iz originala na datum 2011-01-05. Pristupljeno 2014-01-13. 
  2. 2,0 2,1 „Hitler iz našeg sokaka”. filmski-programi.hr. 

Vanjske veze uredi