High Sierra (film)

High Sierra (naslov preveden kao Visoka Sierra) je američki igrani film snimljen 1941. u režiji Raoula Walsha. Najpoznatiji je kao prvi film u kome je Humphrey Bogart igrao glavnu ulogu, a koju je dobio zahvaljujući svom prijatelju, scenaristu Johnu Hustonu. Također se ističe scenama snimljenim u eksterijerima, odnosno vanjskim lokacijama, što je bilo nekarakteristično za tadašnji Hollywood.

High Sierra
Kino-poster
RežijaRaoul Walsh
ProducentMark Hellinger
Scenariosinopsis:
W.R. Burnett
scenario:
John Huston
W.R. Burnett
UlogeIda Lupino
Humphrey Bogart
Alan Curtis
Arthur Kennedy
MuzikaAdolph Deutsch
FotografijaTony Gaudio
MontažaJack Killifer
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
21. 1. 1941 (1941-01-21) (SAD)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Radnja uredi

Gangster Big Mac planira pljačku u kasinu u odmaralištu u Kaliforniji, a operaciju bi trebao voditi iskusni kriminalac Roy Earl kad izađe iz zatvora na Istoku. Roy se vozi preko zemlje u kamp u planinama kako bi se sastao s dvojicom muškaraca koji će mu pomoći u pljački. Jedan od njih dvojice sa sobom je poveo odbjeglu mladu ženu, Marie. Roy želi poslati Marie natrag u Los Angeles, ali nakon svađe ona ga nagovara da je pusti da ostane.

Marie se počne zaljubljivati u Roya dok on planira i provodi pljačku, ali on ne uzvraća ljubav. U vožnji prema planinama, Roy upoznaje obitelj Velme, djevojke s deformiranom nogom koja zbog toga šepa. Nakon pljačke, Roy plaća operaciju koja će omogućiti Velmi da normalno prohoda. Dok se oporavlja, Roy zaprosi Velmu, ali ona odbija, objasnivši mu kako je već zaručena za čovjeka iz rodnog grada. Nakon što stiže njen zaručnik, on i Velma počinju piti nekoliko dana u kući njezinih roditelja, što se gadi i frustrira Roya. Vraća se k Marie te oni postaju ljubavnici.

Nažalost, policija je pratila Roya još od pljačke, a dok su on i Marie napuštali grad, počinje potjera za njim. Dvoje se razdvajaju kako bi dali Marie vremena da pobjegne, dok Roya progone sve dok se on ne popne na jedan od brežuljaka Sierre, gdje ostaje preko noći. Ubrzo nakon zore, ekipa lokalnih policajaca poslana je da napadnu Roya straga. Dok Roy razmjenjuje hice s policijom, opaža ga jedan iz potjere i upuca ga.

Glavne uloge uredi

Glumac Uloga
Ida Lupino Marie Garson
Humphrey Bogart Roy Earle
Arthur Kennedy Red Hattery
Donald McBride Big Mac
Cornel Wilde Louis Mendoza

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi