Hermokrat (starogčki: Ἑρμοκράτης) (? - 407. pne.) je bio drevni sirakuški vojskovođa iz doba atenske ekspedicije na Siciliju.

Hermokrat se u historijskim zapisima prvi put pojavljuje 424. pne. kada je njegov znameniti govor na kongresu sicilijanskih gradova u Geli uvjerio dotad zavađene polise da se pomire i izbace sve strane vojske koje su im došle u pomoć. Kada je godine 415. pne. Atena otpočela pohod na Siciliju, Hermokrat se založio da se svi grčki sicilijanski gradovi ne samo ujedine, nego i da pomoć traže od svojih dotadašnjih neprijatelja kao što je Kartaga.

Hermokrat je bio izazbran kao jedan od tri sirakuška stratega, ali je smijenjen zbog neuspjeha u borbi s atenskim napadačima. Poslije je služio kao savjetnik spartanskom vojskovođi Gilipu, i njih dvojica su zajedno razbili atensku opsadu Sirakuze, a potom i atensku vojsku. Godine 412. pne. je, međutim, Hermokrat bio jedan od vojskovođa odgovornih za poraz flote Peloponeski savez|Peloponeskog saveza u bitci kod Kizika. Zbog toga su ga Sirakužani in absentia prognali iz svog grada, u koji se vratio tek 408. pne. Godinu dana kasnije je ubijen u uličnom okršaju.

Platon je kasnije spominjao Hermokrata u svojim dijalozima Timej i Kritija.

NapomeneUredi

IzvoriUredi

  • Cornford, F. M. (1937). Plato's Cosmology. London: Lund Humphries. 
  • Marchant, E. C. (1933). „The Speech of Hermocrates”. The Classical Review 47: 65–66. DOI:10.2307/701642. 
  • Westlake, H. D. (1958). „Hermocrates the Syracusan”. Revue bénédictine 41: 237–68. ISSN 0035-0893. 

Eksterni linkoviUredi