Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine

(Preusmjereno sa HDZ BiH)

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovin (HDZ BiH), politička stranka u Bosni i Hercegovini.

Osnovana je godine 1990. kao podružnica Hrvatske demokratske zajednice koja je došla na vlast u susjednoj Hrvatskoj nakon prvih demokratskih izbora. Vrlo brzo se nametnula kao nacionalna stranka hrvatskog naroda u BiH, a zajedno s druge dvije vodeće nacionalne stranke - SDA i SDS - je pobijedila na prvim demokratskim izborima u BiH krajem 1990. i ušla u koalicijsku vladu.

Međutim, za vrijeme raspada Jugoslavije vodstvo HDZ BiH se počinje odvajati od vlade u Sarajevu, te, pogotovo nakon izbijanja rata 1992. godine počinje forsirati politiku secesije, oličene u Hrvatskoj republici Herceg-Bosni. Do promjene politike dolazi tek s Washingtonskim sporazumom 1994. i uspostavljanjem Federacije BiH.

Otada, pa sve do pred izbore 2006. godine, HDZ BiH je bila najstabilnija od sve tri nacionalne stranke, ali je raskol između pristaša Dragana Čovića i Bože Ljubića doveo do formiranja nove stranke pod nazivom Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine 1990 (HDZ BiH 1990). Tom raskolu neki promatrači pripisuju činjenicu da je na izborima 2006. za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić iz Socijaldemokratske partije BiH. HDZ -na zadnjem "PLENUMU" u Mostaru je Dragan Covic javnim glasanjm je dobio od 550 delegata 550 glasova.Time se pokazala 100% demokraticnost stranke i njenog rukovodstva u njenom odlucnom jedinstvenom demokratskom stavu u borbi protiv unutrasnjih i vanjskih neprijattelja.