Grimoald I od Beneventa

(Preusmjereno sa stranice Grimuald)

Grimoald I (cca. 610 – 671) je bio vojvoda od Beneventa (651–662) i kralj Langobarda (662–671).

Bio je sin vojvode Gisulfa II od Furlanije i bavarske princeze Ramhilde, kćeri vojvode Garibalda, te je tako preko majke bio povezan sa vladajućom Bavarskom dinastijom. Zajedno sa bratom Radoaldom je bio posvojen od strane vojvode Arehisa I od Beneventa; tako je mogao naslijediti Arehisovog sina Aiulfa I i Rodoalda 651. Po vjeri je bio arijanac. Godine 662. ga je njegov sizeren, arijanski kralj Godepert pozvao u Paviju kako bi pomogao u borbi protiv njegovog katoličkog brata i suparnika, kralja Perktarita. Grimoald je iskoristio priliku da mučki ubije kralja u palači; nakon toga je preuzeo vlast i protjerao Perktarita.

Grimoald se pokazao kao uspješan vojskovođa. Ratovao je s bizantskim carem Konstansom II i iskoristio pobunu bizantskog generala Mezezija na Siciliji; zahvaljujući tome je osvojio Brindisi, Taranto i Forli na sjeveru. U Furlaniji je za svog namjesnika postavio vojvodu Lupusa od Furlanije. Kada se Lupus pobunio, Grimoald je stupio u savez sa Avarima kako bi ga porazio, pri čemu je Furlanija opustošena. Kasnije je porazio i Lupusovog sina Arnefrita, a za novog namjesnika Furlanije je postavio Wechtarija, poznatog po neprijateljstvu prema Avarima i Slavenima.

Grimoald je uspio poraziti i Franke pod kraljem Klotarom III, koji su pokušali na prijestolje postaviti Pektarita. Kada je umro 671. godine njegov malodobni sin je ubrzo svrgnut od strane Pektarita i njegovih pristaša.

Napomene uredi


Izvori uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
Radoald
Vojvoda od Beneventa
651–662
Slijedi:
Romoald I
Prethodi:
Godepert
Kralj Langobarda
662–671
Slijedi:
Garibald
Prethodi:
Perktarit